Îmbrăcămintea strâmtă poate cauza cancer şi infertilitate

474

Stres, atacuri de panică, ulcer şi cancer esofagian, acestea sunt doar câteva dintre riscurile la care se expun persoanele care adoptă o îmbrăcăminte prea strâmtă, fie că este vorba de blugi, pantaloni de slăbit, bluze mulate sau chiar pantofi, anunţă Daily Mail.

Pantalonii de slăbit, sau cum mai sunt numiţi pantalonii de „control", pe care multe femei îi poartă pe sub îmbrăcăminte, pentru a arăta mai suple, sunt „versiunea secolului XXI a corsetului, cu toate riscurile incluse", spune Richard Bricknell, director al Bristol Physiotherapy Clinic.

O pereche de pantaloni de control sau o pereche de blugi prea strâmţi creşte presiunea în partea inferioară a abdomenului, ceea ce determină migrarea acidului gastric spre esofag, provocând arsuri la stomac. Cu timpul, aceasta poate duce la inflamaţii, ulcer şi chiar la cancer esofagian, spune Bricknell.

Gulerele prea strânse ale cămăşilor sau ale helăncilor pot creşte riscul de boli oculare grave. Presiunea pe vena jugulară duce la creşterea presiunii interne la nivelul ochilor şi, prin urmare, la glaucom. În plus, limitarea fluxului sanguin la creier prin arterele carotide provoacă dureri de cap, vedere înceţoşată şi ameţeli.

Pantofii prea strâmţi pot provoca deformarea articulaţiilor degetelor de la picioare, iar, în cazul în care sunt purtaţi mai multă vreme, se creează condiţii ideale pentru dezvoltarea ciupercilor.

Lenjeria de corp strâmtă, în special cea fabricată din materiale sintetice, poate provoacă la femei cistita, iar în cazul bărbaţilor infertilitatea. De asemenea, sutienele prea strâmte pot cauza dureri de umeri şi de spate şi pot duce la probleme respiratorii, pe când un sutien de măsura potrivită poate preveni toate aceste probleme.