Video: Americanul care, de 12 ani, trăiește fără bani

1075

Dacă toată lumea ar trăi ca americanii, lumea s-ar prăbuși mult mai repede decât dacă toţi ar trăi ca Suelo, susţine Mark Sundeen autorul unei cărţi care spune povestea uimitoare a unui bărbat care a decis să renunţe cu totul la bani, și la serviciile statului și să locuiască într-o peșteră.

„Criza economică din 2008 a arătat că banii pe care credem că îi avem sunt, de fapt, o iluzie”, explică Sundeen. „Azi poţi avea o casă care valorează 500.000 de dolari. Vine o criză și casa ta este evaluată la 300.000 de dolari. Unde s-a dus diferenţa de 200.000? Ce a însemnat ea?” întreabă autorul. Sundeen continuă acuzând inadecvarea sistemului financiar american, care este atât de mare încât a devenit incontrolabil. Ba mai mult, acuză autorul, unii oamenii chiar se simt înrobiţi de acest sistem și lipsiţi de puterea de a-l schimba.

La 12 ani după ce a luat decizia de a renunţa cu totul la posesiunile materiale, inclusiv la casă, Daniel e dovada că se poate trăi și în afara sistemului. „Filosofia mea este să folosesc ceea ce este deja dat, deja prezent sau deja în funcţiune”, mărturisește Suelo. Bărbatul locuiește într-o peșteră în zona canioanelor din Utah și supravieţuiește culegând plante sălbatice sau mâncând animalele moarte pe care le găsește la marginea drumului.

Cu toate acestea, susţin jurnaliștii BBC, Suelo nu este un izolaţionist. De când și-a părăsit serviciul de bucătar din Moab (Utah) el a rămas implicat în viaţa comunităţii locale și este un blogger foarte activ. „Putem cultiva dăruirea și primirea fără nicio plată. Aceasta este adevărata noastră natură care locuiește în toată lumea”, spune Suelo.