Ucigaș iertat, cu trei condiţii

323

Părinţii unei tinere britanice decedate într-un accident de mașină au pus trei condiţii surprinzătoare pentru ca vinovatul să obţină iertarea lor.

Prima este să realizeze ceva semnificativ cu viaţa lui și să nu se plângă vreodată. „Orice zi mai rea din viaţă este mai bună decât a nu avea viaţă," a motivat mama victimei. A doua: să promită că va ajuta voluntar alţi copii, prin activităţi de tutorat sau mentorat, în memoria Rebeccăi. A treia: să aibă curajul de a spune adevărul în legătură cu accidentul. "Dacă face aceste lucruri noi îl vom ierta, așa cum și el trebuie să se ierte pe el," a afirmat femeia, într-o declaraţie scrisă pentru tribunalul din Newcastle. „Iertarea nu înseamnă a uita," a subliniat însă mama, „ci mai degrabă a-ţi asuma o viaţă împlinită, în dreptul amândurora."

Rebeca Gallois, în vârstă de 17 ani, și-a pierdut viaţa în mai 2010, după ce vărul ei, Simon Liddle a pierdut controlul mașinii pe care o conducea.

Liddle nu consumase droguri, nu a depășit limita de viteză și nici a folosit telefonul mobil. El a mărturisit că a pierdut controlul mașinii în urma unei singure priviri în oglinda retrovizoare, după ce l-a strigat Rebecca. Tânărul a apăsat concomitent pe frână și acceleraţie și a răsturnat mașina. Fata a suferit un grav traumatism cranian, în timp ce vărul ei și celălalt pasager al mașinii au avut răni minore.

Judecătorul care a analizat cazul a hotărât ca Liddle să efectueze 300 de ore de muncă în folosul comunităţii, să nu părăsească domiciliul între ora 7 pm și 5 am, timp de 3 luni și să nu aibă dreptul la a conduce autourismul timp de trei ani. La sfârșitul acestei perioade, tânărul este obligat să parcurgă un test auto extins.