Aderarea României la Schengen a fost aprobată

101

Aderarea României și Bulgariei la spaţiul Schengen a fost aprobată miercuri de Parlamentul European cu 487 de voturi „pentru", 77 „împotrivă" și 29 de abţineri.

Consiliul de Ministri a decis eliminarea controalelor la frontierele interne cu statele membre ca urmare a îndeplinirii tuturor cerinţelor Schengen de către cele două ţări. Atât România, cât și Bulgaria respectă condiţiile Schengen în ceea ce privește controlul de teren, frontiere maritime şi aeriene, eliberarea vizelor, cooperarea poliţienească, conectarea şi utilizarea Sistemului de Informaţii Schengen şi de protecţie a datelor.

„România şi Bulgaria îndeplinesc aceste criterii – în consecinţă, nu trebuie să amânăm integrarea lor. Solicit Consiliului să urmeze recomandările votului exprimat azi de o mare majoritate a Parlamentului European," a declarat preşedintele PE, Jerzy Buzek, potrivit unui comunicat.

Ultimul cuvânt în privinţa aderării îl vor avea cele 25 de state membre ale Spaţiului Schengen, care trebuie să aprobe în unanimitate, informează Mediafax. Raportul va fi dezbătut joi în Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne.