„Ultima șansă”: campanie de vânătoare de criminali naziști în Germania

235

După aproape 70 de ani de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, vânătoarea ultimilor criminali nazişti a fost relansată în Germania printr-o campanie de afişe. Lipite pe străzi, peste 2.000 de afișe arată o fotografie alb-negru cu intrarea în lagărul de exterminare nazist Auschwitz-Birkenau, cu titlul „Operaţiunea ultima şansă".

Campania, demarată în marile oraşe ale ţării, a fost lansată de Centrul Simon-Wiesenthal, organizaţie internaţională pentru apărarea drepturilor evreilor care stabileşte în fiecare an o listă cu cei mai căutaţi foşti torţionari ai celui de-al Treilea Reich, informează Reuters.

„Milioane de oameni nevinovaţi au fost asasinaţi de criminali nazişti. Unii dintre autori sunt liberi şi în viaţă! Ajutaţi-ne să-i aducem în faţa justiţiei", se poate citi pe afişe, care promit o recompensă de până la 25.000 de euro pentru orice informaţie relevantă.

„Nu avem mult timp la dispoziţie. Maxim doi sau trei ani", a explicat istoricul Efraim Zuroff, director al Centrului Simon-Wiesenthal din Israel şi unul din cei mai cunoscuţi „vânători de nazişti" din lume. „Sperăm să găsim indicii privind oamenii care au lucrat în lagărele morţii sau au servit în „Einsatzgruppen" (grupări paramilitare operate de SS)", continuă Zuroff.

Însă pentru Efraim Zuroff, „timpul nu diminuează vina ucigaşilor". El este convins că în această privinţă nu există nicio dilemă etică: „În 33 de ani de vânătoare de nazişti, nu l-am văzut pe niciunul care să-şi ceară iertare", explică directorul Centrului. „Nu vă uitaţi că sunt oameni fragili, ci gândiţi-vă că, la apogeul forţei lor fizice, şi-au folosit toată energia pentru a ucide femei şi bărbaţi nevinovaţi", continuă el.

Cazuri recente ilustrează această intenţie a directorului Centrului Simon-Wiesenthal de a nu lăsa ca timpul să șteargă efectele crimei. Acesta a fost cazul cu Hans Lipschis (93 de ani), bănuit de complicitate în crimele de la Auschwitz, unde a fost gardian. Acesta susţine că era, de fapt, bucătar.

Arestarea sa a provocat o polemică în această ţară cu privire la sensul unei justiţii atât de tardive, în condiţiile în care au fost urmăriţi în justiţie bătrâni aproape imobilizaţi la pat. Fostul gardian al lagărului Sobibor, John Demjanjuk, condamnat în 2011 la 5 ani de închisoare şi decedat un an mai târziu, a compărut în faţa justiţiei în scaun cu rotile sau pe targă. Acesta a fost găsit vinovat de complicitate la crimele petrecute în lagăr, în pofida absenţei dovezilor sau a martorilor.