Un băiat de 10 ani, geniu în matematică, va fi student la Universitatea din Zürich

83

Maximilian Janisch, un băiat elveţian de 10 ani, considerat un geniu în matematică, a obţinut cea mai mare notă la această disciplină la examenul de bacalaureat şi va urma un curs special la Universitatea din Zürich.

Maximilian se va întâlni o dată la două săptămâni cu un profesor universitar şi va discuta pe marginea subiectelor studiate. Băiatul este fiul unor cetăţeni germani care s-au stabilit în Elveţia, tatăl fiind un profesor de matematică pensionar, de 67 de ani, iar mama, o economistă de 48 de ani. Maximilian este singurul copil al familiei Janisch, notează Mediafax.

Profesorul Michael Hengartner, rectorul Universităţii din Zurich a declarat că este prima dată când au un student atât de tânăr şi înzestrat în cadrul programului Junior Euler Society, destinat liceenilor supradotaţi.

Maximilian nu are prea mulţi prieteni, pentru că "nu se consideră un specialist când vine vorba de aşa ceva". În plus, îi este greu să aibă prieteni cu câţiva ani mai mari ca el sau prieteni cu care să nu poată vorbi despre Arhimede sau Gauss (Johann Carl Friedrich Gauss, celebru matematician german care a murit în 1855).