Obiceiuri toxice care pot periclita o relaţie

7469

Evoluţia unei relaţii de cuplu depinde foarte mult de obiceiurile de gândire ale celor doi parteneri.

De multe ori, așteptările pe care le avem, legate de cum ar trebui să fie partenerul de viaţă pot pune în pericol o relaţie de iubire, punctează Angel Chernoff, coautoare a blogului de dezvoltare personală Marc and Angel. Fiecare dintre noi trebuie să accepte că ceilalţi nu vor acţiona neapărat precum ne dorim, ori ne imaginăm și că nici ei, dar nici noi nu suntem perfecţi. Altfel, riscăm să cădem în capcana propriilor noastre așteptări și vom fi dezamagiţi. „Suntem perfect imperfecţi”, subliniază Chernoff.

Minciunile din cuplu sunt precum „cancerul în inimă și în suflet”, punctează Chernoff. Oricât de nevinovate ar fi, aceste neadevăruri rostite persoanei iubite îi pot frânge inima și o pot determina să își piardă încrederea în celălalt. Însă efectele se răsfrâng și asupra „mincinosului” care va fi rănit de propriile sale decizii și acţiuni. În plus, asemenea unui bulgăre de zăpadă ce se rostogolește, chiar și minciunile mici pot deveni încetul cu încetul tot mai „gogonate”. Oferă întotdeauna adevărul, evitând să te joci cu sentimentele celor din jur.

Atașamentul și dorinţa de a primi atenţie și afecţiune, dar și de a le oferi constituie un lucru normal și sănătos într-un cuplu. Cu toate acestea, dacă nevoile în acest sens sunt exagerate, ele ar putea proveni din insecurităţile pe care unul din partener le are, arată Pick The Brain. În fiecare relaţie trebuie să existe momente de respiro, dedicate activităţilor pe care trebuie sau își doresc să le desfășoare, iar partenerii nu trebuie să stea fiecare minut al zilei împreună, acordându-și unul altuia toată atenţia.

Egoismul este unul dintre acele lucruri care ne determină să ne plasăm pe noi înșine în centru, ignorând nevoile celorlalţi și concentrându-ne doar pe ale noastre. Însă dragostea nu poate fi egoistă. Cei care iubesc cu adevărat oferă necondiţionat, fără a aștepta o răsplată.

Încercarea de a găsi întotdeauna vinovatul, de a critica încontinuu și de a te concentra prea mult pe greșelile făcute de partener poate conduce relaţia către eșec. În cazul în care unul greșește, incidentul trebuie tratat în mod constructiv, pentru a găsi o rezolvare a situaţiei. De asemenea, este important ca partenerii să renunţe la obiceiul de a se concentra asupra defectelor celuilalt. În schimb, ar trebui să acorde o atenţie tot mai mare lucrurilor bune pe care acesta le face și calităţilor care îl fac special.

Poate cel mai important aspect este însă acela că unele persoane pur și simplu nu sunt compatibile. Din acest motiv, anumite relaţii nu vor rezista „probei” timpului, precizează Chernoff. Însă aceste persoane care se strecoară în viaţa ta pentru un timp te ajută să înveţi câteva lecţii preţioase despre tine, despre ce îţi dorești, despre lucrurile care te ţin în loc și despre cele care nu merg. Toate aceste experienţe te ajută să îţi deschizi ochii, pentru a privi realitatea așa cum e ea și pentru a te ajuta să faci acele schimbări în viaţă de care chiar aveai nevoie.