Irlanda va fi ţara fără tutun în 2025

121

Irlanda a fost prima ţară care a interzis total tutunul la locul de muncă, în pub-uri şi cluburi, în anul 2004, iar acum şi-a propus ca până în anul 2025 să devină ţara fără tutun.

Ce ar putea să însemne o „Irlandă fără tutun"? Dr. James Reilly spune că aceasta ar însemna ca mai puţin de 5% din populaţie să fumeze. Potrivit statisticilor, la ora actuală 22% dintre irlandezii de 15 ani şi mai mari fumează în mod regulat. În cadrul planului pentru a deveni o ţară fără tutun, există 60 de măsuri pentru a renunţa la acest obicei în următoarele 12 luni, printre care şi interzicerea fumatului în maşină în prezenţa copiilor, notează BBC.

Planul prevede mai multe restricţii şi de asemenea mărirea preţului tutunului. Toate acestea deoarece, potrivit ministrului sănătăţii, fumatul este principala cauză a deceselor premature (sau care ar putea fi prevenite). În fiecare an, 5.200 de persoane mor din cauza bolilor provocate de tutun.

În urma legii din anul 2004 prin care a fost interzis fumatul în anumite locuri, s-a constatat că deşi a fost o lege controversată, a fost respectată în raport de 97% şi s-au înregistrat cu 3.726 mai puţine decese provocate de tutun.

Cei care susţin fumatul şi sunt împotriva interzicerii lui spun că aceste măsuri ar fi greşite din punct de vedere moral, iar cei care ar continua să fumeze ar fi stigmatizaţi de către restul societăţii. De asemenea, ei spun că fumătorii contribuie în mod semnificativ la bugetul statului, prin taxele pe care le plătesc pentru tutun.