Un fotograf va imortaliza toate capitalele lumii

86

Un fotograf olandez de 36 de ani vrea să imortalizeze în câte o fotografie toate capitalele lumii. Proiectul nu exclude zone extrem de periculoase precum Papua Noua Guinee, Afganistan sau Coreea de Nord, dar arată că peste tot sunt oameni plăcuţi care caută binele.

După ce a lucrat ca fotoreporter la mai multe publicaţii olandeze, Swolfs s-a hotărât să înceapă un proiect „un pic mai radical”. I-au trebuit opt ani de zile pentru a găsi sponsorii proiectului iar aventura a început în Bangkok, capitala Thailandei. „Străzile lumii” (www.streetsoftheworld.com) a început acum 2 ani, timp în care Jeroen Swolfs a vizitat 58 de ţări. Diferenţa până la 194 va fi acoperită în următorii 3 ani. În fiecare capitală Swolfs petrece 4-5 zile în căutarea acelui cadru care redă cel mai bine specificul ţării respective. Timp de două zile caută locul cel mai bun după care se concentrează pe condiţiile ideale ale imortalizării.

Deși este intitulat „străzile lumii”, proiectul are în centrul său oamenii și vizează viaţa cotidiană a cetăţenilor în centrul capitalelor lumii. În Europa nu a fost deocamdată decât în Germania și Republica Moldova (vezi foto). CNN i-a luat un interviu lui Jeroen Swolfs pe când acesta se afla în Mexico City. Întrebat de CNN ce urmărește prin proiect, Swolfs declară: „Încerc să arăt că sunt mai multe similitudini între aceste spaţii decât credem la prima vedere. Oamenii vor aceleași lucruri peste tot în lume. Vor să aibă o viaţă un pic mai bună pentru ei și copiii lor. Am văzut acest lucru peste tot.”

Unele capitale sunt favorite, locuri încântătoare, dar fotoreporterul mărturisește că și în cele mai urâte zone, cele sfâșiate de războaie există ceva fascinant – „să vezi cum oamenii supravieţuiesc”. „Nu pot decide care este capitala favorită, pentru că și în ţările cu cele mai crunte situaţii am găsit oameni dintre cei mai plăcuţi.” Unele dintre ţările acoperite până acum în cadrul proiectului au fost extrem de periculoase. În Papua Noua Guinee a fost însoţit de cinci bodyguarzi înarmaţi și, în ciuda acestor măsuri, demersul nu a fost unul deloc ușor.

Cea mai dificilă situaţie a fost în Coreea de Nord, unde Swolf nu avea voie să intre ca jurnalist activ și nici să fi fost jurnalist în ultimul an. Nu a avut la dispoziţie decât cinci minute pentru a face pozele dorite, în afara grupului organizat. Cu toate acestea crede că este una dintre cele mai bune poze din întregul proiect.

Întrebat ce a învăţat în această experienţă, Swolfs a spus „am învăţat că oamenii sunt mult mai plăcuţi decât credem în general. Se întâmplă foarte multe lucruri negative în lume, dar nu au dispărut oamenii plăcuţi, încântători. Aceștia sunt oamenii despre care vreau să vorbesc, pe care vreau să îi arăt.”