Un irlandez falit şi-a construit o casă din bucăţi de euro

483

„Orice s-ar spune despre euro, este un izolator grozav", spune Frank Bucley, un artist irlandez falit, care şi-a construit la propriu o casă din 1,4 miliarde de euro.

Buckley a luat bancnotele scoase din uz şi tocate de la Banca Naţională a Irlandei şi a format cărămizi de câte 50.000 de euro fiecare. Cu ele şi-a construit un apartament în holul unei clădiri de birouri din Dublin, care a rămas goală de la terminarea ei, acum patru ani, când piaţa imobiliară era în creştere. Bucley a construit pereţi întregi şi alte piese de imobilier.

„Este o reflectare a nebuniei care a pus stăpânire pe noi. Numeroase persoane au investit miliarde în construcţii care acum nu mai valorează nimic. Am vrut să creez ceva din nimic", a explicat Buckley, care în momentul de faţă trăieşte pe propria piele viaţa lipsită de posesiuni.

În Irlanda, imediat după intrarea ţării în zona euro, a început moda creditelor ieftine. Prăbuşirea pieţei imobiliare în 2007 a aruncat ţara în cea mai adâncă recesiune, obligând autorităţile statului să accepte un împrumut de la UE şi de la FMI.

Buckley,deşi nu avea un venit constant, a reuşit să contracteze un credit pentru o casă în valoare de 365.000 de euro în apropiere de centrul Dublinului. În acea casă, care şi-a pierdut o treime din valoare, locuieşte acum fosta sa soţie, de care a divorţat, irlandezul mutându-se de la începutul lui decembrie în „casa sa de 1 miliard de euro".

Pereţii sunt acoperiţi integral cu bancnote sfâşiate, de asemenea şi podeaua, având decoraţiuni realizate din monezi. Bărbatul plănuieşte să construiască şi o bucătărie pe lângă livingul şi holul pe care le are deja terminate.

În plus, acesta a explicat cât este de mulţumit de izolarea pereţilor cu bani, care păstrează căldura, într-o iarnă foarte rece la Dublin. „Orice s-ar spune despre euro, este un izolator grozav", a adăugat irlandezul, care doarme fără pătură.

Buckley şi-ar dori ca politicienii Europei să rezolve criza datoriilor fără să distrugă moneda unică. Dar dacă în final aceasta va ceda, el va fi bucuros să o folosească pentru a-şi lărgi casa. Câteodată banii fără valoare pot construi o casă mai bună decât cei de pe piaţă.

Numărul de oameni care au rămas fără casă în Irlanda a crescut peste 5.500, conform unui raport al Department of the Environment. Conform datelor, dintre aceştia, peste 4.000 se află în zona capitalei. Însă cei de la Simon Community, care analizează situaţia anual, au spus că numărul de 5.500 se referă doar la persoanele care au contactat autorităţile locale, prin urmare numărul este mult mai mare.

La momentul actual există 2.000 de propietăţi „fantomă", care au fost lăsate neterminate, prin ţară. Pentru a reduce deficitul bugetar au fost mărite taxele , s-au redus salariile, pensile, iar oamenii au rămas fără locuri de muncă. Rata de şomaj a ajuns la 14,5%, iar tinerii emigrează pe scară largă în Marea Britanie. Irlanda în 2012 este o ţară care suferă de o recesiune care au putea dura încă o generaţie, cred cei de la Telegraph. Dublin este în continuare pe ultimul loc în topul oraşelor care şi-au revenit după recesiune, în topul celor de la Business Insider.

Surse: TIME, Telegraph, Reuters