Unbreakable Project: Cuvintele pe care le-au auzit victimele, în timpul unui viol (VIDEO)

530

Peste 3.000 de victime ale abuzurilor sexuale și-au deschis sufletul în faţa obiectivului camerelor foto, pentru a se imortaliza alături de replicile pe care le-au primit de la violatorii lor. Toate acestea au fost adunate de Grace Brown, fondatoarea iniţiativei Unbreakable Project, un demers în scopul conștientizării problemei și pentru vindecarea prin artă a rănilor violului.

Grace avea numai 19 ani când una dintre prietenele sale i-a mărturisit că a fost victima unui abuz sexual. Povestea prietenei ei a fost cea care inspirat-o să pună bazele Unbreakable Project, în octombrie 2011. Astfel, Grace, care studia arta fotografică, a început să fotografieze cunoștinţe care au trecut prin trauma unui viol, ţinând în mână o pancartă pe care erau scrise cuvinte rostite de agresori în timpul violului. „La acel moment, nu știam cât de puternic ar putea fi acest proiect", mărturisește tânăra.

Proiectul a luat amploare, iar Grace a început să primească mii de mesaje de la cei care i-au cunoscut proiectul și care voiau să îi mulţumească pentru tot efortul pe care îl depunea pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la victimele violurilor. Demersul a încurajat mii de supravieţuitori ai unui astfel de episod traumatizant să împărtășească lumii, prin intermediul fotografiilor, drama prin care au trecut. O parte dintre cei care au contactat-o pe Grace au rugat-o să captureze imaginea, iar altele i-au trimis poze făcute de ei.

„Am realizat că am abilitatea de a face ceva semnificativ într-o lume în care victima unui abuz sexual este batjocorit și redus la tăcere. Iar oamenii, în cele din urmă, se eliberau și preluau puterea cuvintelor care au fost odată folosite împotriva lor", susţine Grace.

Femei și bărbaţi care au fost abuzaţi în copilărie de către cei care trebuiau să aibe grijă de ei, de părinţi, de fraţi, de bunici, de rude apropiate, de cel căruia îi spuneau „iubit" sau „iubită" sau de un necunoscut și-au luat inima în piept și s-au confesat unei lumi întregi în legătură cu drama trăită. Mesajele sunt sfâșietoare:

„Dacă ţipi, voi face să te doară mai tare ca data trecută" – agresorul meu

„Păi, l-am întrebat și a zis că nu te-a violat, așa că nu putem face nimic."

„Uită-te la mine, te rog, trebuie să te uiţi la mine… M-ai speriat… Am crezut că am făcut ceva rău." „AI FĂCUT."

„Eu doar încerc să îţi arăt cât de mult te iubesc."

„Shh.. scumpo,, O să se termine în curând" – primul meu agresor, în timp ce alţi patru au înconjurat patul, așteptându-și rândul.

„Haide, mai fă asta încă o dată. Nu vrei ca părinţii tăi să creadă că ești rău, nu?" – dădaca mea de 17 ani către mine, când aveam 5 ani

Mai multe mesaje ale victimelor violului pot fi vizualizate pe pagina dedicată a Project Unbreakable.

În România anului 2011 avea loc un viol la patru ore, iar numai în primele cinci luni ale anului au fost înregistrate 960 de cazuri de agresiune sexuală, potrivit statisticilor Poliţiei Române, citate de Ziare.com. Chiar dacă numărul violurilor reclamate s-a micșorat anul trecut la 895, mai puţin de jumătate dintre agresori au ajuns în faţa instanţei, pentru a plăti pentru faptele lor, conform raportului de activitate al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie și Justiţie, scrie Timișoara Express. Vezi ce rămâne în urma unui viol trecut cu vederea.

Grace punctează că una din trei femei și unul din cinci bărbaţi vor ajunge victime ale unui abuz sexual în timpul vieţii lor.