UNODC: Producţie-record de opiu în Afganistan

126

Cultura de opiu din Afganistan a ajuns la un record de peste 200.000 de hectare de teren cultivat cu mac, un nivel istoric, potrivit Organizaţiei Naţiunilor Unite.

Un raport ONU citat de BBC notează că întinderea suprafeţelor cultivate cu maci a crescut cu 36%, pornind de la 154.000, în 2012, și ajungând la 209.000, în 2013. În consecinţă, producţia potenţială de opiu a ajuns la 5.500 de tone, în creștere cu 49% faţă de anul trecut. Analiștii apreciază că această cantitate ar depăși cererea actuală, la nivel mondial.

„Dacă problema drogurilor nu este luată mai în serios de factorii de decizie din domeniul carităţii, al dezvoltării și al securităţii, virusul opiului va reduce și mai mult rezistenţa organismului gazdă care deja suferă din cauza unui sistem imunitar slăbit, ca urmare a fragmentării, a conflictului, a patronatului, corupţiei și impunităţii", se mai arată în documentul de la ONU.

Raportul evidenţiază însă și evoluţii pozitive, cum ar fi faptul că poliţia și-a triplat efectivele pentru a reuși să confiște „mai bine de 10% din producţie", iar serviciile destinate gestionării chestiunii dependenţei au cunoscut o dezvoltare semnificativă.

Cu toate acestea, tonul raportului nu este nicidecum unul pozitiv. Creșterea suprafeţelor cultivate cu opiu este „o ameninţare pentru sănătatea publică, stabilitatea și dezvoltarea Afganistanului", a declarat Iuri Fedotov, directorul executiv Agenţiei ONU pentru Droguri și Criminalitate (UNODC).