Unul din patru bărbaţi din Asia a violat o femeie. Incredibil, dar neadevărat

290

Această statistică, preluată dintr-un anunţ ONU, a făcut înconjurul lumii și a șocat pe măsura gravităţii sale. Dacă ar fi adevărată, statistica ar presupune ca un sfert dintre bărbaţii din Asia să fie agresori sexuali. În urma unei noi analize a chestionarului a ieșit la iveală că lucrurile nu stau chiar așa, explicaţia fiind destul de complicată.

Cercetătorii ONU au efectuat un studiu privind bărbaţii asiatici și violenţa, chestionând 10.000 de bărbaţi din zone rurale și urbane din șase ţări din Asia și Pacific. Jumătate dintre aceștia erau din Bangladesh și Indonezia, iar cealaltă jumătate erau din China, Cambodgia, Indonezia, Papua-Noua Guinee și Sri Lanka. Deja din aceste date se poate concluziona că rezultatele nu pot fi aplicate la jumătate de miliard de bărbaţi din Asia.

Mai mult de atât, rezultatele nu sunt concludente nici măcar pentru ţările respective, statisticile nu sunt valabile pentru toţi bărbaţii ţării în cauză. Autorii studiului au declarat în mod clar că rezultatele sunt reprezentative la nivel naţional doar pentru Cambodgia.

Comunicatul de presă care a declanșat vehicularea acestei informaţii descrie situaţia cu precauţie, spunând că „aproape un sfert din bărbaţii intervievaţi au recunoscut că au violat o fată sau o femeie". Desigur, acest fapt în sine este alarmant. Numerele obţinute în această zonă a lumii sunt mai mari decât oriunde în altă parte, lucru valabil atât pentru violul în cadrul unei relaţii, cât și pentru violul în afara unei relaţii.

Cercetătorii sunt de părere că acest fapt se datorează și stării de conflict îndelungat din Papua-Noua Guinee (Insula Bougainville) și din Indonezia (Jayapura).

Aproximativ 12% dintre bărbaţi au recunoscut violul în afara unei relaţii. Numărul scade la 6% dacă nu sunt luate în calcul zonele care se află postconflict. Iar 24% dintre bărbaţi au admis violul în cadrul unei relaţii. De asemenea, numărul scade la 18% dacă nu sunt luate în calcul zonele postconflict.

În plus, din întrebările chestionarului reiese că în cazul violurilor din cadrul relaţiilor nu a fost vorba de sex forţat în sens strict, cât a fost vorba de forţarea emoţională a femeii de aș îndeplini rolul de soţie.

Cu toate acestea, dr. Jenevieve Mannell de la Institutul de Psihologie Socială LSE este de părere că „ar trebui să începem să acordăm atenţie modului în care violenţa împotriva femeilor devine normă socială.", informează BBC.