VIDEO: Cele mai șocante schimbări de opinie în privinţa căsătoriilor gay

49

Privind retrospectiv la evoluţia problemei legalizării căsătoriilor homosexuale, se observă în ce ritm ameţitor s-au schimbat lucrurile. Deși, acum, majoritatea politicienilor americani din Partidul Democrat își trâmbiţează susţinerea pentru homosexuali, mulţi au uitat că doar cu câţiva ani în urmă erau apărătorii căsătoriei tradiţionale.

Într-o dezbatere istorică a argumentelor pro și contra legalizării căsătoriei homosexuale, în faţa Curţii Constituţionale, de săptămâna trecută, justiţia și-a amintit de un raport realizat de parlamentari asupra legii DOMA (Actul de Apărare al Căsătoriei), din 1996, al cărui scop era să exprime „dezaprobarea morală" asupra homosexualităţii. Actul restricţionează guvernul federal de a recunoște căsătoriile homosexuale.

În această incursiune în trecut au fost prezentate cele mai virulente comentarii realizate de către legislatorii republicani. Dar, la vremea respectivă, nici democraţii nu militau pentru căsăriile homosexuale, deși nu erau la fel de tranșanţi ca și colegii republicani.

„Nu sunt pentru căsăriile homosexuale. O spun în public. Eu nu aș vota pentru asta", declara atunci senatorul John Kerry, care este acum Secretarul de Stat sub administraţia Obama.

DOMA a trecut de Congres cu o largă majoritate, iar președintele democrat al vremii, Bill Clinton, având în faţă perspectiva de a fi reales, a semnat legea în mijlocul nopţii. Pe atunci, majoritatea americanilor se opuneau căsătoriilor homosexuale. Însă multe lucruri s-au schimbat. În luna martie a acestui an, Bill Clinton a cerut Curţii Supreme să abroge legea pe care chiar el a promulgat-o în 1996, susţinând acum că DOMA este „discriminatorie".

„Când am semnat această lege, am inclus un enunţ cu avertismentul: adoptarea acestei legi, în pofida retoricii aprige și uneori dezbinatoare, nu trebuie înţeleasă drept un pretext pentru discriminare. Recitind aceste cuvinte astăzi, îmi dau seama acum că, mai rău decât un pretext pentru discriminare, legea este ea însăși discriminatorie," citează AFP.

De asemenea, democraţii Hillary Clinton și Dick Durbin, care și-au declarat recent sprijnul pentru căsătoriile homosexuale, la vremea respectivă, deși s-au opus amendamentului DOMA, și-au declarat în mod elaborat opoziţia faţă de căsătoriile homosexuale. Clinton chiar lăuda pe atunci căsătoria tradiţională ca fiind „acel principiu fundamental care există între un bărbat și o femeie, dintotdeauna." Pe 18 martie 2013 Hillary Clinton și-a schimbat total poziţia, solicitând și ea abrogarea DOMA. Decizia sa vine ca urmare a „modelării propriilor convingeri de către persoane pe care le-a întâlnit de-a lungul timpului şi care i-au devenit apropiate", arată Associated Press.

Poziţia democraţilor faţă de această problemă a început să ia o turnură rapidă pentru aprobarea căsătoriei homosexuale, după ce președintele Obama și-a declarat sprijinul pentru acest lucru, aproape de sfârșitul primului său mandat. „La un moment dat, am ajuns la concluzia că, pentru mine personal, este important să merg mai departe şi să afirm că eu cred că persoanele de acelaşi sex ar trebui să poată să se căsătorească", a spus Obama pentru ABC, într-un interviu istoric. Acum, doar 10 din 55 de senatori democraţi mai susţin căsătoria tradiţională.

Legislatorii republicani au rămas destul de fideli ţelului lor până de curând, când Rob Portman a devenit primul senator republican care să își schimbe părerea și să își epxrime susţinerea pentru căsătoriile homosexuale, la începutul acestei luni. Schimbarea vine la doi ani după ce fiul său i-a mărturisit că este homosexual. Se așteaptă ca senatoarea din Alaska, Lisa Murkowski, să îi urmeze, după ce a declarat că poziţia ei faţă de acest subiect „evoluează".

Schimbarea de care mulţi se tem că va cuprinde tot Partidul Republican ilustrează schimbarea dramatică a opiniei publice pe acest subiect din 1996 și până în prezent, când peste 50% dintre americani susţin căsătoria homosexuală, faţă de mai puţin de 30% în 1996.