Mituri despre stres – adevărat sau fals?

457

Când vine vorba de stres, există multe informaţii despre cauzele acestuia sau despre efectele produse. Dar câte dintre acestea sunt adevărate şi câte sunt doar simple mituri?

În acest sens, îţi oferim câteva astfel de mituri care circulă în legătură cu stresul şi explicaţiile oferite de diverse studii şi de experţi în domeniu citaţi de publicaţia Huffington Post.

Alcoolul ne scapă de stres? Alcoolul stimulează secreţia cortisolului, hormonul „vinovat" de producerea stresului, arată studiul publicat în Jurnalul Medical de Endocrinologie şi Metabolism. Cu alte cuvinte, în momentele de stres, alcoolul nu ne ajută să ne relaxăm, dimpotrivă, putem deveni şi mai stresaţi.

Ulcer pe bază de stres? De câte ori nu am auzit persoane plângându-se că s-au îmbolnăvit de această afecţiune din cauza stresului? Se pare însă că nu acesta este întocmai motivul. Sigur, stresul poate produce probleme de ordin digestiv, pentru că declanşează creşterea acidului în stomac. Cu toate acestea, majoritatea cazurilor de ulcer sunt cauzate de o bacterie aflată în stomac.

Nimeni nu scapă stres! Greşit! Chiar dacă nu putem evita toate evenimente problematice cu care ne confruntăm, ne putem controla starea mentală în astfel de situaţii. Experţii ne sfătuiesc să descoperim acei factori cauzatori de stres, pentru a ne putea pregăti la nivel psihologic în cazul în care apar.

Suntem stresaţi numai din cauza evenimentelor nefericite. Greşit şi de această dată! Chiar şi evenimentele fericite pot induce stres. De fapt, stresul poate proveni din orice situaţie care distruge rutina zilnică şi care ne provoacă trăiri interioare intense, spune Dr. Kathleen Hall, expert şi fondator al proiectului Mindfulness Living Network.

Stres = Anxietate? În timp ce stresul este provocat de factori cunoscuţi, de exemplu o situaţie care te determină să fii supărat, anxietatea apare uneori fără o cauză anume şi provoacă teamă sau disconfort psihic. În timp ce stresul se poate diminua în mod natural sau prin exerciţiu mental, anxietatea se poate înrăutăţi cu trecerea timpului, este de părere Dr. Hall.

Iată cinci mituri despre stres despre care se crede că sunt adevărate şi totuşi nu sunt. Ce alte astfel de mituri mai cunoşti?