VIDEO: Două vieţi de succes într-un singur trup

6929

Abby și Brittany Hensel sunt o pereche de gemene siameze hotărâte să trăiască viaţa obișnuită a unor tinere de 20 de ani. Au fost la facultate, călătoresc, au joburi. Dar cât de ușor e pentru două persoane să locuiască în același trup?

Ca majorităţii tinerilor de 23 de ani, lui Abby și Brittany Hensel le place să-și petreacă timpul cu prietenii, să conducă, să facă sport și să trăiască viaţa din plin, scrie BBC.

Gemenele siameze (sau conjuncte) din Minnesota, SUA, au câte o diplomă de licenţă de la Universitatea Bethel și și-au început carierele ca învăţătoare, cu accent pe matematică. Deși au două licenţe, fetele sunt plătite ca o singură persoană.

„Înţelegem, în mod evident, că nu putem primi decât un singur salariu, pentru că facem treaba unei singure persoane”, afirmă Abby. „Poate, pe măsură ce vom câștiga experienţă, vom începe să negociem mai mult, având în vedere că avem două diplome diferite și vom fi capabile să oferim două perspective diferite, predând în două moduri diferite”, a adăugat ea. „Una poate preda, în timp ce cealaltă poate supraveghea copiii și poate răspunde la întrebări, […] așa că, într-un fel, putem face mai mult decât poate face o singură persoană”, a completat-o Brittany.

Prietena lor, Cari Jo Hohncke, a admirat întotdeauna spiritul de echipă de care dau dovadă fetele. „Sunt două fete diferite, dar reușesc să se coordoneze ca să facă împreună lucrurile simple de fiecare zi, care mie mi se par de la sine înţelese”, spune Hohncke.

Cele două fete au două seturi de plămâni, două inimi, două stomacuri, un ficat, un singur intestin gros și un singur sistem reproductiv. Ele au învăţat de la o vârstă fragedă să-și coordoneze trupul, Abby controlând emisfera dreaptă a corpului, iar Brittany pe cea stângă.

Există și o diferenţă de înălţime între cele două. Abby are 1,57 m, fiind mai înaltă decât sora ei Brittany, care are 1,47 m. Întrucât cele două picioare ale lor au înălţimi diferite, Brittany trebuie să stea pe vărful piciorului ei, pentru a asigura echilibrul corpului.

Fetele au fost nevoite să înveţe să facă concesii cu privire la toate lucrurile, de la mâncarea pe care o consumă până la hainele pe care le poartă. „În mod clar, avem stiluri diferite”, spune Abby. „Lui Brittany îi plac culorile neutre, pe când mie îmi plac lucrurile colorate și strălucitoare”, adaugă ea.

Deși au o familie și o viaţă socială obișnuită, studiind și lucrând ca orice altă tânără de vârsta lor, cele două fete se confruntă, totuși, cu numeroase dificultăţi. Spre exemplu, trebuie să facă faţă speculaţiilor privind viaţa lor privată – un aspect despre care nu le face plăcere să discute. Gemenele neagă zvonul că Brittany s-ar fi logodit, spunând că nu e decât „o glumă proastă”.

Vacanţele în străinătate împreună cu prietenii își au și ele momentele lor dificile. Fetele au două pașapoarte, dar își cumpără un singur bilet, întrucât nu ocupă decât un loc în avion. Partea neplăcută este că trebuie să fie mereu în alertă atunci când intră în mulţimi sau în spaţii închise, pentru că multe persoane le fac fotografii nedorite.

O altă prietenă a fetelor, Erin Junkans, spune: „Uneori, dacă mulţimea le agasează, trebuie să plecăm de acolo, dar ceea ce mă uimește la ele e capacitatea lor de a se detașa imediat de situaţie și de a se concentra la lucrurile pe care veniseră să le vadă”.

Gemenii siamezi sunt foarte rari – un caz la 200.000 de nașteri, dintre care 40-60% se nasc deja morţi. Fetele gemene siameze tind să aibă o rată de supravieţuire mai mare decât cea a băieţilor. Gemenii conjuncţi se dezvoltă dintr-un singur ou fertilizat, așa că sunt întotdeauna gemeni identici de același sex.

Nu se cunoaște până în prezent de ce embrionul nu duce până la capăt procesul de separare a gemenilor identici. În ultimii 500 de ani au fost înregistrate 600 de seturi de gemeni conjuncţi care au trecut de perioada copilăriei mici, dintre care 70% au fost fete. Se estimează că la momentul actual există în lume 12 perechi de gemeni conjuncţi.

În ciuda progreselor medicale, operaţiile chirurgicale sunt foarte rare. Orice operaţie pe gemeni siamezi e foarte complexă și periculoasă. Părinţii lui Abby și Brittany nu au dorit să-și asume riscul acesta, pentru că exista riscul ca una din fete să nu supravieţuiască sau să nu aibă parte de aceeași calitate a vieţii ca în situaţia prezentă.

Mama lor, Patty Hensel, spune că speranţele și aspiraţiile ei pentru fete sunt cele pe care orice mamă le are pentru copiii ei. „Ca orice mamă, aș vrea să fie fericite, sănătoase și să aibă succes în ce fac”, afirmă ea.

În prezent, ca învăţătoare, fetele au devenit modele pentru copii atât la nivel academic, cât și din punctul de vedere al atitudinii faţă de viaţă, depășind orice obstacol. „Nu cred că e vreun lucru pe care să nu-l încerce sau vreun lucru pe care să nu-l poată face dacă chiar își doresc”, afirmă Paul Good, directorul școlii unde Abby și Brittany lucrează. „A aduce acest model în faţa copiilor, mai ales a celor care se confruntă cu dificultăţi de tot felul, e un lucru special, întrucât învaţă printr-un exemplu viu”, a conchis el.