VIDEO: „O despărţire foarte europeană” între Germania şi Grecia

39

Un videoclip realizat de britanicul Bob Denham a devenit viral pe Youtube, cu 192.000 de vizualizări în doar o săptămână. Filmul satiric, intitulat „A very european break up" (O despărţire foarte europeană) explică într-un mod amuzant disensiunile greco-germane pe fondul crizei euro.

El este grec, nu are serviciu şi îşi pierde toată ziua la televizor, acumulând facturi neplătite. Ea este din Germania, munceşte ca să întreţină casa şi este sătulă până peste cap să muncească pentru doi. Certurile dintre cei doi ilustrează stereotipurile psihodramei crizei datoriilor. El o minte despre suma datoriilor, ea află şi vrea să îi vândă bunurile pentru a putea plăti facturile.

Când ea vrea să îl dea afară din apartament intervine vecina din Spania care pledează pentru împăcare şi care îi aduce aminte fetei că el a ajutat-o crească. Între timp intervine un alt vecin, din Anglia, care insistă pe lângă nemţoaică să îşi părăsească prietenul. Când vede că aceasta nu se poate hotărî, decide să îşi vadă de treaba lui, dar le spune amândurora să se lămurească mai repede, înainte să îi distrugă pe toţi.

Satira „aminteşte că există motive ca cele două ţări să continue să trăiască împreună. Este o poveste care vorbeşte despre Europa, nu doar despre Grecia şi Germania", a declarat Bob Denham, potrivit Mediafax.

În final, cei doi rămân împreună, pentru că după cum spune grecul: „viitorul nostru este împreună".