Antibioticele, la fel de eficiente ca şi chirurgia, pentru apendicită

515

Conform unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Gothenburg, Suedia, tratamentul cu antibiotice poate fi la fel de eficient ca şi soluţia chirurgicală, în cazul apendicitelor acute.

În teza sa, „Antibiotic therapy as single treatment of acute appendicitis", Jeanette Hansson discută despre două studii clinice majore pe pacienţi adulţi, diagnosticaţi cu apendicită acută. În primul studiu soluţia adoptată pentru pacienţi a fost înlăturarea apendicului, în timp ce în al doilea studiu, pacienţii sunt trataţi cu antibiotice ca tratament primar.

Studiul, care a avut loc în spitalul Universităţii Sahlgrenska şi la Spitalul Kungalv, arată că, pentru majoritatea pacienţilor, tratamentul cu antibiotice a fost la fel de eficient ca şi operaţia.

„Unii pacienţi sunt atât de bolnavi încât operaţia este absolut necesară, dar 80% dintre cei care pot fi trataţi cu antibiotice îşi revin fără probleme", a declarat Hansson, conform alphagalileo.ro.

Pentru pacienţi care au fost trataţi cu antibiotice, riscul de reapariţie în mai puţin de un an este de 10-15 procente. Şi, deşi rezistenţa la antibiotice ar putea afecta tratamentul, concluzia studiului este că antibioticele rămân o alternativă viabilă la chirurgie în cazul adulţilor. Jeanette Hansson şi colegii săi speră să poată cerceta şi riscul de recurenţă pe termen lung şi să studieze şi dacă aceste recurenţe pot fi tratate de asemenea cu antibiotice.