Avortul, legalizat în a doua ţară din America Latină

56

Senatorii din Uruguay au aprobat, cu doar un vot împotrivă, proiectul de lege care permite legalizarea avortului. Astfel, Uruguay-ul a devenit a doua ţară din America de Sud în care avortul este legal.

Sub noua lege, femeilor li se garantează dreptul de a avorta în orice moment, până la 12 săptămâni de sarcină, cu prelungire până la 14 săptămâni în cazul unui viol sau incest.

Totodată, legea prevede şi că o sarcină poate fi terminată după 14 săptămâni în condiţiile în care viaţa mamei este în pericol, sau fătul este prea deformat pentru a supravieţui după naştere.

Legea a stârnit reacţii din partea susţinătorilor pro-viaţă. Pablo Abdala, membru al Partidului Naţional, a denunţat legea şi a calificat-o drept o încălcare a drepturilor omului. Abdala a mai declarat că se va implica personal pentru a organiza un referendum naţional pentru a anula legea.

În ciuda opoziţiei puternice, un sondaj de opinie recent, citat de Christian Post, arată că uruguaienii sunt în favoarea legii. Peste 52% dintre aceştia sunt în favoarea avortului şi doar 34% se opun.