Video: Scanarea corporală încalcă intimitatea pasagerilor

149

În America noile proceduri de verificare a pasagerilor cer scanarea completă a corpului sau verificarea manuală a corpului, inclusiv a zonelor intime. Refuzul pasagerilor de a se conforma atrage automat interdicţia îmbarcării.

Șeful agenţiei Administraţia Securităţii în Transporturi a anunţat că toţi călătorii care refuză scanarea corporală cu aparatele specifice vor trebui să se supună unui control corporal manual mult mai amănunţit. Senatorul John Ensign a cerut TSA să facă excepţie pentru persoanele care, din motive religioase, refuză scanarea automată a corpului sau atingerea zonelor intime din partea agenţilor de securitate.

John Pistole a susţinut că înţelege plângerile călătorilor cu privire la invadarea initimităţii, însă securitatea rămâne pe primul loc, indiferent de motivaţie. „Recunosc caracterul invaziv al practicii. Dar trebuie să recunosc și că ameninţarea este una reală", a spus Pistole. „Sunt deranjat de nivelul verificării corporale.", a afirmat senatorul George LeMieux. „Nu aș vrea ca cineva să-mi atingă nevasta așa cum am văzut în aeroporturi. Și nici pe mine.Cred că trebuie să ne concentrăm pe securitate, dar să fim echilibraţi."

Grupurile care militează pentru drepturile civile afirmă că noile metode de verificare corporală violează libertatea de religie, dreptul la intimitate și dreptul la protecţie faţă de percheziţii nejustificate. Alte organizaţii pun sub semnul întrebării capacitatea noilor scannere de a detecta explozibilul sub formă de pudră sau riscul aparatelor asupra sănătăţii celor verificaţi. Între oponenţi se numără și organizaţii religioase, persoane fizice, pasageri, echipaj însoţitor și piloţi.

Chestiunea a devenit aprinsă după ce unui pasager i-a fost interzisă îmbarcarea în urma refuzului acestuia de a se lăsa scanat. El a cerut scanarea cu detectorul de metal, dar nu scanarea cu raze X sau verificare manuală în zona genitală. Deși noile proceduri au atras nenumărate critici, un sondaj oferit publicităţii marţi a arătat că, din perspectiva securităţii zborului, 8 din 10 americani sprijină noile aparate de scanare corporală. În America sunt deja 60 de aeroporturi care folosesc cele 300 de scanere a căror capacitate este să treacă dincolo de orice lenjerie intimă.