VIDEO: Spitalul militar din Homs, centru pentru tortură

27

Canalul de televiziune BBC 4 a difuzat ieri un reportaj filmat cu camera ascunsă în spitalul militar din Homs, Siria, unde de mult timp există plângeri că pacienţii sunt torturaţi de către personalul medical, conform Reuters. Videoclipul a fost filmat de un fost angajat al spitalului şi scos din Siria de către un foto-jurnalist francez.

Din ordinul guvernului sirian, toţi cei împuşcaţi sau răniţi în cursul protestelor din Homs trebuie să fie aduşi la spitalul militar, unde personalul colaborează cu poliţia secretă. Presupusele instrumente de tortură, un furtun de cauciuc sau un cablu electric, zac la vedere pe masă într-unul dintre saloane.

„Ei le răsuceau picioarele până când se rupea osul. Efectuează operaţii fără anestezice. I-am văzut dând deţinuţi cu capul de perete. Leagă pacienţii de pat. Nu le dau apă", spune cel care a filmat.

Potrivit acestuia abuzurile se petrec în secţia pentru ambulanţe a spitalului, în saloanele transformate în celule de tortură, în secţia de radiografie şi inclusiv în secţia de terapie intensivă.

„Uneori sunt nevoiţi să amputeze părţi (de corp), pentru că pacienţii devin cangrenoşi deoarece nu le prescriu antibiotice", afirmă acesta.

Înregistrările, realizate în ultimele trei luni, confirmă ceea ce victime ale unor asemenea tratamente susţin de mult timp, dar regimul sirian neagă cu vehemenţă. Alţi sirieni care au auzit asemenea poveşti se feresc de spitatul militar şi se tratează unii pe alţii în saloane improvizate în apartamente de bloc sau clădiri abandonate.