Divorţul părinţilor are un impact pe termen lung asupra copiilor

351

În fiecare an, peste un milion de copii americani au de suferit din cauza divorţului părinţilor, ceea ce are un impact emoţional puternic asupra vieţii lor, concluzionează un studiu comparativ realizat de Marriage and Religion Research Institute (MARRI).

Patrick Fagan şi Aaron Churchill, cercetători la MARRI au realizat un studiu comparativ pe baza unor cercetări internaţionale asupra implicaţiilor divorţurilor. Concluzia apărută într-un raport pe site-ul organizaţiei a fost că experienţa emoţională a divorţului îi face pe copii trişti, mânioşi şi deprimaţi. Toate acestea cauzează o scădere a calităţii vieţii individului şi îl aşează pe acesta pe o pantă descendentă din care este posibil să nu-şi mai revină complet niciodată.

O altă concluzie este că divorţul afectează indivizii şi societatea în mai multe aspecte, cum ar fi viaţa religioasă (scade frecvenţa participării la viaţa bisericii), educaţia (scade capacitatea de învăţare a copiilor), sănătatea şi bunăstarea (scade speranţa de viaţă şi creşte riscul de sinucidere, boli psihiatrice, emoţionale şi comportamentale).

În fiecare an, peste 1.000.000 de copii americani suferă din cauza divorţului părinţilor şi 47% dintre ei se confruntă cu divorţul înainte de a împlini 17 ani. În Europa, cea mai mare rată a divorţurilor se înregistrează în Belgia (71% din căsătorii se destramă), urmată de Austria (66% din cupluri), în vreme ce la polul opus se afla Irlanda şi Italia (unde 17% din căsnicii ajung la divorţ).