Curtea Supremă a SUA a interzis categoric patentarea genelor umane

16

Curtea Supremă de Justiţie din SUA a decis că genele umane nu pot fi patentate de instituţii sau firme private, deoarece acestea sunt rezultatul naturii şi nu sunt eligibile unui patent. Însă decizia nu interzice patentarea moleculelor sintetice care replică structura ADN.

Curtea a votat cu unanimitate de 9 la 0 ca patentul deţinut de Myriad Genetics, compania care avea până acum monopol asupra a doua gene ce indicau cu precizie cancerul de sân sau ovarian, să fie anulat. Cele două gene, denumite BRCA1 and BRCA2 au intrat recent în atenţia publicului, după ce actriţa Angelina Jolie, care a fost identificată cu un risc major de cancer la sân şi ovarian, în urma testului, a decis să facă o dublă masectomie.

Măsura a fost o veste bună şi pentru medici şi pentru pacienţi. De acum înainte, se va liberaliza accesul la material genetic, ceea ce permite medicilor şi companiilor rivale să pătrundă pe piaţă şi să facă teste genetice, iar pacienţilor să plătească un preţ mai mic pentru testarea pentru cancer şi alte boli. Doar un singur test genetic efectuat de Myriad costa 3.340 de dolari, informează Wall Street Journal.

În schimb, decizia nemulţumeşte industria americană, care a avertizat că o interdicţie totală a patentelor în domeniul geneticii va pune în pericol investiţiile în cercetare şi terapii.