VIDEO: Vieţile femeilor din Pakistan, distruse de atacurile cu acid

575

Se numește Shama (care înseamnă în hindusă „lumânare") și spune că soţul ei i-a ars pielea ca și cum ar fi fost de ceară. Tânăra mamă a patru copii este doar una dintre victimele unei practici din ce în ce mai răspândite în Pakistan: pedepsirea cu acid.

De ce era vinovată Shama? Potrivit soţului ei, se mândrea cu propria-i frumuseţe. „Soţul meu și cu mine ne certam destul de des," povestește tânăra, de pe patul de spital. „În seara aceea, înainte să ne culcăm, mi-a zis 'te mândrești prea mult cu frumuseţea ta'. Pe urmă, în toiul nopţii, a aruncat cu acid pe mine și a fugit." Când a plecat, soţul a luat și telefonul ei mobil, astfel că femeia nu a putut suna după ajutor. Tânăra a rămas cu cicatrici permanente și arsuri pe 15% din suprafaţa corpului.

Deși spitalul în care este internată Shama este o ruină cu rol medical, doctorii spun că sunt experţi în tratarea femeilor arse cu acid. Mai ales că au de a face săptămânal cu cel puţin una sau două victime noi în fiecare săptămână.

Autorităţile iau prea puţine măsuri pentru oprirea acestor atacuri, spun cei implicaţi în eradicarea fenomenului. „Chiar și dacă atacatorul este prins, el va mitui poliţiștii și va scăpa. Se întâmplă în cele mai multe părţi din Pakistan," a declarat pentru BBC Marvi Memon, fost membru al parlamentului pakistanez. „E dificil să convingi Poliţia să coopereze cu femeile pentru că nu sunt sub nicio presiune pentru a face acest lucru," a mai adăugat Memon. Legislativul pakistanez a aprobat deja o lege care permite urmărirea penală a soţilor abuzatori, însă pentru a ajunge acolo încă mai trebuie lucrat la modalitatea de transforma un atac într-un proces, a mai spus fostul parlamentar.