Căsnicia de succes. De ce este asemănarea vitală pentru un cuplu

4198

„Cine se aseamănă se adună" sau „opușii se atrag" conturează veșnica dilemă a ingredientelor pentru succesul în căsnicie. În condiţiile în care specialiștii în psihologia cuplului susţin păreri contradictorii, Semnele timpului te invită să evaluezi opiniile ambelor tabere, într-o mini-serie despre „Căsnicia de succes".

Asemănările sunt mai importante decât diferenţele în alegerea unui partener de viaţă. Unul dintre argumentele recent aduse acestei filosofii este studiul „The Politics of Mate Choice” („Politica alegerii partenerului”), efectuat de cercetătorii americani de la Universitatea Rice şi Universitatea din Nebraska.

Religia, prima pe listă

Potrivit studiului lor, cele mai importante valori luate în calcul în evaluarea unui posibil partener sunt religia (mai exact nivelul participării la slujbele religioase), convingerile politice și frecvenţa consumului de alcool. Cercetătorii spun că un grad ridicat de asemănare la aceste capitole poate compensa diferenţele de personalitate și chiar pe cele care ţin de aspectul fizic.

„Soţii seamănă între ei, de la aspectul fizic (înălţime, greutate, culoarea pielii, circumferinţa gâtului şi mărimea lobului urechii) până la statutul social – educaţie, venit, vârstă, ocupaţie – şi alte trăsături precum personalitatea şi inteligenţa”, spun oamenii de știinţă.

Punctele în care partenerii au căutat cel mai des să se asemene au fost, conform cercetării:

– frecvenţa de participare la slujba religioasă   – convingerile politice   – frecvenţa consumului de băuturi alcoolice   – educaţia   – înălţimea   – frecvenţa fumatului   – greutatea   – durata de somn   – aspectul fizic

De asemenea, cercetătorii au descoperit că a fost foarte important pentru parteneri să aibă perspective armonioase în privinţa unor subiecte controversate precum:

– religia în şcoli   – avortul   – drepturile homosexualilor   – pedeapsa cu moartea   – emanciparea femeii   – energia nucleară   – astrologie   – predispoziţia de a lua un drog periculos   – arta modernă   – cenzura   – credinţa că este bine să respecte regulile   – plăcerea de a intimida alţi oameni

Cu toate acestea, autorii studiului subliniază că similarităţile nu garantează fericirea în cuplu și că cercetarea lor a vizat ponderea diverselor valori în formarea cuplului.

Ochi frumoși și hobby-uri comune

Unii oameni rezolvă superficial problema compatibilităţii, avertizează dr. Neil Clark Warren, psiholog și expert în probleme maritale într-un articol pentru Huffington Post. El spune că multe cupluri cad în capcana așa-numitei compatibilităţi înguste“.

Această compatibilitate se construiește doar pe atracţie fizică și celelalte caracteristici clasice ale compatibilităţii (simţul umorului, cititul, puterea de muncă și orientarea religioasă). De exemplu, dacă două persoane împărtășesc aceeași credinţă, ele tind să presupună că sunt automat compatibile în toate lucrurile. „De cele mai multe ori nu sunt,” avertizează dr. Warren. De fapt, susţine el, această impresie greșită este motivul principal pentru rata mare de divorţuri printre cei religioși.

După sute de interviuri cu numeroase cupluri, Warren a concluzionat că este important ca soţii să nu aibă doar aceleași gusturi, ci și aceleași viziuni, aceleași valori și personalităţi complementare. Într-o căsnicie de succes, dacă unul dintre parteneri este ambiţios și celălalt va tinde să fie la fel, dacă îi place să petreacă mult timp în familie și celuilalt la fel. Iar dacă un soţ e foarte implicat spiritual, celălalt nu se poate lăsa mai jos.

Mai mult decât atât, e necesar ca această compatibilitate a valorilor să fie extinsă în planurile practice, în activităţile de zi cu zi. Compatibilitatea se referă și la energia și pasiunea pe care cei doi le investesc chiar și în lucrurile mai puţin importante. De exemplu, dacă unuia îi place să își ţină mașina curată și iarba tunsă, atunci ar avea nevoie de cineva care apreciază aceste lucruri în egală măsură. Unui soţ s-ar putea să îi placă baletul sau muzica simfonică mai puţin decât celuilalt, dar sunt rare cazurile de căsnicii reușite în care unul să fie un devotat al lucrurilor care îl plictisesc pe celălalt.

Potrivirea sexuală

Compatibilitatea este vitală, se pare, nu doar pentru fericirea de ansamblu a cuplului, ci și pentru respectarea cercului sacru al familiei. Sentimentul de incompatibilitate sexuală cu partenerul crește cu 2,6%-2,9% riscul ca o femeie să înșele, susţine Kristen Mark, doctorand la Universitatea Indiana, într-un studiu publicat de jurnalul Archives of Sexual Behavior.

„Am văzut că aspectele demografice sunt importante,” a concluzionat Mark, confirmând că există indicii potrivit cărora persoane predispuse să înșele în alte domenii ale vieţii vor înșela și într-o relaţie de cuplu.

Interesant a fost că în urma sondajului, Mark a descoperit că șansele ca cei care au înșelat să fie religioși erau cu 50% mai scăzute decât în cazul celor care nu și-au înșelat partenerul.

Admiraţie + imitaţie

Deși este adevărat că fericirea în cuplu este proporţională cu numărul de trăsături comune pe care cei doi le împărtăşesc încă de la începutul relaţiei, specialiștii evidenţiază că admiraţia și imitaţia pot crește asemănarea între parteneri. Atunci când unul dintre parteneri vrea să devină mai asemănător cu celălalt, diferenţele se transformă în motive de admiraţie. (Rubsult et al., 2009). Oamenii sunt adesea atrași de persoane care au caracteristici pe care ei înșiși și le doresc. (Klohnen & Luo, 2003; Klohnen & Mendelsohn, 1998).