Vorbitul la telefon e periculos pentru pietoni

93

Numărul pietonilor accidentaţi din cauză că se concentrau la activităţile pe telefonul mobil, nu la drum, s-au dublat în doar cinci ani, din 2005. Cercetorii americani se aşteaptă ca numărul lor să crească de încă două ori până în 2015, notează Daily Mail.

Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în rândul tinerilor de 21-25 de ani, cu puţin peste 1.000 de accidentaţi, iar grupul de vârstă 16-20 de ani se află pe locul secund, cu 985 de accidentaţi. Cauza principală pentru care persoanele au fost rănite a fost vorbitul la telefon (69% din cazuri), nu trimiterea de mesaje text (9% ), a arătat studiul.

Cercetătorii de la Universitatea de Stat Ohio au analizat informaţiile din baza de date a Sistemului american pentru Supravegherea Electronică a Prejudiciilor, al Comisiei de Securitate pentru Produsele de Consum. Informaţiile conţineau date despre cazurile de rănire raportate de 100 de spitale din ţară.

Oamenii de ştiinţă au analizat datele din perioada 2004-2010, pentru a găsi acele cazuri în care accidentul a fost produs din cauza folosirii telefonului mobil în spaţii publice de către pietoni. Numai în 2004, peste 500 de persoane au fost tratate din cauza accidentelor survenite în momentele în care aceştia foloseau device-ul. Deşi anul 2005 a arătat o scădere a acestor cazuri, numărul a crescut de atunci, de la an la an.

Coautorul studiului, Jack Nasar, spune că numărul celor accidentaţi din cauza neatenţiei în timpul folosirii telefonului mobil este mult mai ridicat, chiar şi de 1.300 de ori mai mare decât arată statisticile. Acest lucru este cauzat de faptul că unele persoane pot să nu recunoască sau să omită că foloseau gadgetul atunci când s-a produs accidentul. De asemenea, alţi accidentaţi pot alege să nu meargă la spiral, fie pentru că nu au asigurare de sănătate, fie pentru că accidentul nu a fost unul grav şi pacientul nu necesită îngrijiri la spital.