Eclipsa de soare care a fascinat SUA, Europa și Africa (FOTO)

67

Locuitorii din anumite regini ale Africii, Americii și Europei au fost martori, ieri, la un fenomen rar, o eclipsă de soare hibridă, care s-a transformat dintr-o eclipsă inelară, într-una totală, scrie BBC.

Fenomenul a fost vizibil mai întâi în apropierea orașului Jacksonville din Florida, la 1.000 de kilometri depărtare de acesta, ca o eclipsă inelară vizibilă timp de patru secunde. Cele mai fascinante imagini ale eclipsei au putut fi observate timp de un minut și jumătate în regiunea Oceanului Atlantic, la 330 de kilometri sud-vest de Liberia, potrivit NASA.

Eclipsa de soare s-a deplasat apoi deasupra teritoriului Africii, fiind vizibilă în regiunile Congo, nordul Ugandei, nordul Kenyei, sudul Etiopiei și Somalia. O eclipsă parţială a putut fi observată și în estul Americii de Nord, nordul Americii de Sud, sudul Europei și în Orientul Mijlociu.

Paul Cox, care a observat și a transmis imagini live ale eclipsei, din Kenya, pentru membrii comunităţii online de observatori Slooh.com, a parcurs un drum lung de trei zile, alături de echipa sa, pentru a putea observa eclipsa de soare, relatează Space. Aceasta a fost prima oară când a fost martor la un astfel de fenomen, care l-a impresionat până la lacrimi. Cox a declarat în cadrul transmisiunii că experienţa trăită „a fost diferită… a fost altceva faţă de ceea ce am văzut până acum. Nu este un întuneric obișnuit. Acesta este unul dintre cele mai stranii… wow".

Eclipsa de soare inelară, precum cea din debutul fenomenului, apare atunci când Luna se află în cel mai îndepărtat punct faţă de Pământ, explică BBC. Astfel, ea nu blochează complet Soarele, lucru vizibil printr-un cerc luminos în jurul Lunii. În cazul unei eclipse totale, Luna acoperă complet Soarele.

Ultima eclipsă de soare hibridă a avut loc în aprilie 2005, iar următorul fenomen de acest tip va putea fi observat abia în 2023, notează Space.