Yemen: locul unde pâinea se cumpără cu copii

792

În Yemen, fiecare zi este o luptă pentru supravieţuire. Sacrificiile nu au limite şi oamenii s-au obişnuit să recurgă la gesturi extreme pentru a-şi procura o bucată de pâine. Copiii au devenit bunuri de „vândut" în căsătorii, pentru puţină mâncare.

Ţara este în pragul unei catastrofe sociale, 10 milioane de oameni, adică jumătate din populaţie neavând ce mânca de pe o zi pe alta. Conform ultimelor date de la Naţiunile Unite, 5 milioane de oameni sunt în stare gravă, având urgent nevoie de ajutoare umanitare, dintre care 1 milion de copii suferă de malnutriţie severă.

Mâncare se găseşte de cumpărat, dar este foarte scumpă, iar majoritatea oamenilor sunt atât de săraci încât împart o pâine şi o conservă de sos de roşii toată ziua. Yemen este în plin conflict politic intern, între nord şi sud. Asta i-a lăsat pe mulţi tineri fără locuri de muncă. Preţul din ce în ce mai mare la petrol, a crescut costurile transportului şi irigării, lucru care a avut un impact serios asupra comunităţilor rurale. De exemplu, în satul Al Habeli, din districtul Abss, nu există decât două fântâni care funcţionează, iar oamenii folosesc apa pentru nevoile de bază, aşteptând să plouă pentru a avea recoltă. Seceta din ultima perioadă i-a lăsat pe oameni fără nicio speranţă.

Oamenii se îndatorează până nu mai pot şi după aceea sunt nevoiţi să recurgă la măsuri extreme pentru a putea cumpăra o pâine. Părinţii îşi retrag copiii din şcoli şi îi pun să muncească de la cele mai mici vârste. Mohammed, un şofer de tractor, a fost nevoit să îşi căsătorească fiica de 14 ani pentru a putea procura bani din zestre prin care să îşi întreţină familia. „Viaţa este scumpă iar preţurile sunt foarte mari. Deoarece nu mi-am putut găsi ceva de lucru am fost nevoit să îmi căsătoresc fiica", a declarat el, conform Daily Mail. Dar fiica lui este extrem de înţelegătoare: „Am şase surori şi trei fraţi. Pentru că tatăl meu nu şi-a putut găsi de lucru am fost nevoită să mă căsătoresc pentru a-l putea ajuta", spune tânăra.

Şi ea nu este singura. Printre aceste cazuri, jurnaliştii de la Daily Mail o amintesc şi pe Eaman Thabet, în vârstă de 16 ani. La cerinţa mamei ei, care a rămas văduvă cu mai mulţi copii, Eaman urmează să se căsătorească cu un bărbat pe care nici nu îl cunoaşte. Dar banii pe care familia îi va primi în schimbul zestrei fetei vor face pentru o perioadă de timp deiferenţa dintre viaţă şi moarte.

„Nu avem aproape nimic, nu avem o casă decentă în care să locuim, dormim pe jos. Nu avem mâncare şi suntem o familie mare de şapte persoane. Sunt foarte tristă, fiica mea este atât de tânără,…, dar soţul ei îi va da o casă şi mâncare", a spus mama fetei. Aceasta este ultima soluţie, după ce fraţii mai mari au încercat şi continuă să încerce să îşi găsească de lucru, dar nu au reuşit, piaţa muncii din Yemen fiind momentan paralizată.

Potrivit directorului organizaţiei Oxfam în Yemen, Colette Fearon, situaţia se agravează pe zi ce trece. „Oamenii nu pot supravieţui cu promisiuni, oricât ar fi de generoase. Doar o fracţiune din banii promişi deja ar putea finanţa complet apelul ONU," a declarat el.