Top cinci studii inovatoare privind cancerul de sân

255

Octombrie este luna roz sau luna de informare şi prevenire a cancerului mamar, al doilea cel mai răspândit tip de cancer, după cancerul pulmonar, care duce la decesul a peste 600.000 de femei din întreaga lume, în fiecare an.

Cauza exactă a apariţiei cancerului mamar a rămas necunoscută, însă modul de acţiune al afecţiunii a fost deseori descris de specialişti: acesta constă în creşterea anormală a celulelor de pe marginea ductelor şi lobulilor unui sân, urmată de răspândirea în interior, în ţesuturile învecinate şi în alte organe.

Cu toate acestea, în 2012, la 117 ani de la prima „colorare" în roz a lunii octombrie, cercetătorii au făcut progrese uimitoare în ceea ce priveşte riscurile asociate cu apariţia cancerului, dar şi posibile tratamente.

Unul dintre cele mai revoluţionare studii realizate anul acesta a relevat faptul că, în funcţie de originea genetică a bolii, există patru sub-tipuri de cancer de sân. Rezultatele studiului reprezintă un pas înainte în tratamentul bolii, care a putea fi, în viitor, personalizat.

La începutul acestui an, experţii care au studiat incidenţa cancerului de sân în rândul bărbaţilor pe o perioadă de nouă ani (1998 – 2007), au demonstrat un lucru îngrijorător. Deşi numărul bărbaţilor care se îmbolnăvesc de cancer de sân este mult mai redus decât cel al femeilor (doar unul dintr-o mie de bărbaţi, în comparaţie cu una din opt femei), cancerul este mai agresiv, iar decesul intervine mult mai devreme decât în cazul femeilor.

O a treia descoperire a oamenilor de ştiinţă a constituit un semnal de alarmă pentru femeile aflate la menopauză care suferă de cancer. S-a dovedit ştiinţific că un număr redus de ore de somn în fiecare noapte, adică mai puţin de şase, creşte incidenţa apariţiei unui cancer de sân agresiv.

Anul acesta s-a înregistrat un progres semnificativ şi în privinţa studierii corelaţiei dintre cancerul de sân şi alte boli. Tot în cazul femeilor aflate la menopauză, diabetul zaharat de tip II (non insulino-dependent) creşte riscul de cancer de sân. Cercetătorii din Franţa au descoperit că peste 27% dintre franţuzoaicele cu diabet de tip II aflate la menopauză au cancer de sân.

De asemenea, obezitatea asociată cu diabetul de tip II, boală ce influenţează şi activitatea hormonală, este parţial responsabilă şi de procesul care duce la creşterea tumorilor canceroase.

În acest an a crescut şi numărul posibilelor tratamente împotriva cancerului de sân. Unul dintre cele mai dificil de vindecat tipuri de cancer, cel triplu negativ (ce nu răspunde la tratamentele tradiţionale imunologice sau hormonale), poate fi vindecat cu ajutorul virusului ce produce vărsatul de vânt. Descoperirea a fost prezentată în cadrul Congresului anual al Chirurgilor Americani. Potrivit cercetătorilor, cel puţin 60% dintre tumorile maligne tratate s-au micşorat complet.

România ocupă primul loc în Europa în ceea ce priveşte incidenţa cancerului de sân (adică numărul de cazuri noi). Autoexaminarea, vizita la medicul de familie, ecografia mamară şi mamografia sunt metodele care ajută deopotrivă femeile şi bărbaţii să deţină controlul asupra acestei boli. De asemenea, un stil de viaţă echilibrat, cu odihnă suficientă şi menţinerea unei greutăţi normale, sunt paşi importanţi în prevenirea acestei boli.