Zona geografică influenţează modul în care vorbim (VIDEO)

35

Modul în care s-au format limbile vorbite pe Pământ ar putea fi influenţat şi de formele de relief şi altitudinea la care locuiesc anumite populaţii, arată un studiu american citat de Daily Mail.

Până recent, cei mai mulţi lingvişti credeau că factorii legaţi de mediu au impact mai degrabă asupra vocabularului, decât în ceea ce priveşte sunetul. Însă cercetătorii de la Universitatea din Miami au descoperit că, în general, limbile vorbite în comunităţile aflate la altitudini mari conţin sunete numite consoane „ejective", produse prin expulzarea aerului.

Pentru pronunţarea consoanelor ejective este nevoie de mai puţin efort în zonele montane, unde aerul este mai uscat, iar acesta ar putea fi unul din motivele pentru care se produc diferenţele de limbă, susţine conducătorul studiului, dr. Caleb Everett. „Consoanele ejective sunt produse prin crearea unui buzunar de aer în faringe care este apoi comprimat", explică expertul. Odată cu creşterea altitudinii şi cu scpăderea presiunii aerului, comprimarea aerului mai puţin dens din regiunile montane devine mai uşoară. De aceea sunetele ejective sunt mai uşor de pronunţat.

Cercetătorii au analizat aproximativ 600 de limbi reprezentative, în corelaţie cu zona unde locuiau respectivele comunităţii. Dintre acestea, 92 conţineau consoane ejective. Cu ajutorul unui program pe calculator, sunetele au fost asociate zonelor geografice. Rezultatele au arătat că 87% dintre limbile studiate care conţineau consoane ejective se aflau la o distanţă de 500 de kilometri în apropierea unei regiuni înalte. Observaţia a fost valabilă pe toate continentele. Este considerată ca fiind zonă înaltă, dacă are o altitudine mai mare de 1.500 de metri deasupra nivelului mării.

Există însă şi o excepţie, înregistrată în cazul locuitorilor din zona platoului tibetan, care nu prezentau consoane ejective în limba vorbită. Acest lucru ar putea fi pus pe fondul ritmului de respiraţie mult mai rapid al locuitorilor.