Stigmatizat din cauza obezităţii

528

Dacă nu era de ajuns că obezitatea naşte probleme grave de sănătate, există şi o dimensiune socială a situaţiei. Deşi este adesea ignorată, aceasta se traduce, în cele mai multe cazuri, prin discriminare şi stigmatizare a persoanelor care se luptă cu kilogramele în plus.

Poate cele mai cunoscute forme de discriminare sunt cele legate de etnie, sex, rasă, religie sau dizabilităţi. Se pare însă că şi persoanele „plinuţe" se confruntă cu astfel de situaţii în care sunt ţinta prejudecăţilor celor din jur.

Mai mult de jumătate din români suferă de pe urma problemelor de greutate, arată un studiu Omnibus efectuat pentru Ponderas, notează Ziare.com. Rezultatele cercetării au arătat că aproximativ 34% din totalul populaţiei ţării noastre este supraponderală, în timp ce 20% suferă de obezitate. Dacă riscurile în privinţa sănătăţii sunt mediatizate şi cunoscute, consecinţele sociale şi cele legate de sănătatea emoţională şi psihică rămân ascunse, mai puţin cunoscute, susţine pentru Obesity Action dr. Rebecca Puhl, de la Centrul Rudd pentru Politici Alimentare şi Obezitate de la Universitatea Yale.

Cealaltă latură a obezităţii – Stigmatizarea

Din păcate, numărul cazurilor de discriminare pe fondul kilogramelor este în creştere, potrivit Jurnalului Internaţional al Obezităţii, informează Ziare.com. Drept mărturie stau două sondaje efectuate în perioadele 1995-1996 şi 2004-2006, în Statele Unite, care au comparat acest mod de discriminare cu o altă formă. În urma analizei datelor, cercetătorii au constatat că 28% dintre bărbaţii obezi şi 45% dintre femeile obeze s-au luptat cu discriminarea pe fondul greutăţii corporale, în raport cu 17% dintre bărbaţi şi 9% dintre femei care au declarat că au fost discriminaţi din motive rasiale.

Prejudecăţile în legătură cu persoanele obeze nu se opresc, însă, aici. În cadrul unui alt studiu care a analizat percepţiile a 400 de specialişti din domeniul medical, cercetătorii au observat că medicii corelează obezitatea cu igiena precară, ostilitate şi lipsă de onestitate, arată Psychology Today. La aceste constatări se adaugă şi alte studii care au arătat că medicii asociază această afecţiune cu o lipsă a voinţei şi a dragostei, dar şi cu o mai mare doză de indulgenţă.

Discriminarea persoanelor obeze se extinde mai departe de cabinetul medical. De exemplu, la şcoală, elevii se lovesc de prejudecăţi pe fondul kilogramelor în plus, venite atât de la colegi, cât şi de la profesori, atrage atenţia dr. Puhl. Discriminarea pe fondul obezităţii apare de timpuriu, sugerează studiile. De exemplu, copiii de numai 3-5 ani şi-au descris colegii supraponderali ca fiind răutăcioşi, urâţi, proşti, leneşi, nefericiţi şi având puţini prieteni. Elevii care au probleme de greutate ajung astfel să se confrunte cu respingerea din partea colegilor, cu hărţuiri, dar şi cu atitudinile părtinitoare ale profesorilor, şi uneori aceştia au şanse mai mici de a intra la facultate.

La serviciu, angajaţii obezi sunt consideraţi leneşi, mai puţin competenţi şi lipsiţi de auto-disciplină atât de colegii de muncă, dar şi de angajatori, adaugă dr. Puhl. Valoarea salariului, şansele de promovare şi uneori chiar de angajare pot fi afectate de existenţa unor astfel de prejudecăţi. Mai mult, există cazuri în care persoanele obeze au fost suspendate sau chiar concediate din compania în care lucrau, chiar dacă acestea demonstrau că sunt angajaţi competenţi şi performanţi. Studiile au arătat că, în cazul în care o persoană obeză şi una mai slabă se prezintă la un interviu de angajare, având calificări similare, şansele de a obţine slujba sunt de partea persoanei mai slabe.

Un grup de eleve de liceu a fost supus unui experiment în care participantele trebuiau să noteze în oridine cât de mult le plac sau cât de puţin câteva poze înfăţişând alte fete, arată Psychology Today. În primă instanţă, fotografiile în care apăreau fete obeze s-au aflat printre imaginile cel mai puţin plăcute. În schimb, atunci când participantelor li s-a spus că fetele obeze aveau probleme cu glanda tiroida, atunci pozele acestora au fost la fel de plăcute de voluntare ca şi celelalte.

Din păcate, atunci când apar prejudecăţi şi discriminări la adresa unei persoane care suferă de obezitate, cei mai mulţi iau în calcul doar aspectele controlabile ale afecţiunii, adică cele legate de urmarea unei diete, practicarea exerciţiilor fizice şi evitarea căderii în capcana produselor alimentare bogate în sare, zahăr şi grăsimi. Pe lângă acestea însă, obezitatea implică şi câţiva factori incontrolabili, precum o afecţiune medicală care naşte dezechilibru în corp (de exemplu, problemele glandei tiroide) sau moştenirea genetică.