Viitorul le aparţine liderilor care înţeleg potenţialul inteligenţei artificiale

296

Renumita companie XEROX nu mai angajează oameni conform procesului obișnuit. De resursele umane se ocupă acum nu o persoană, ci un algoritm a cărui eficienţă i-a făcut pe oameni să realizeze că gândeau problema greșit. De exemplu, ceea ce conta la cineva care voia să se angajeze în call-center era experienţa, cum este de altfel în majoritatea companiilor din întreaga lume, însă angajarea prin algoritm a arătat că mai importantă decât experienţa este personalitatea angajatului pentru acel post.

Acesta este doar un exemplu despre felul cum tehnologia ne poate schimba viaţa într-un sens pozitiv. Companii prosperă, angajaţi prosperă și așa mai departe. Desigur, nu putem nega și reversul medaliei. Înainte să moară, în 2003, faimosul cercetător Paul Meehl a analizat studiile de top despre lupta dintre intuiţia unei persoane experte la jobul său și deciziile luate prin algoritm, ca să descopere că în majoritatea cazurilor deciziile luate conform unui algoritm dădeau rezultate mai bune. Ceea ce înseamnă că expertul în cauză putea fi dat afară, după ce o viaţă întreagă s-a antrenat să fie cel mai bun pe domeniul său.

Cuvântul „robot” și-a făcut prima apariţie publică în 1920, într-o piesă de teatru scrisă de Karel Čapek, un scriitor ceh care a folosit termenul pentru a se referi la o rasă de oameni artificiali care i-ar înlocui pe muncitorii oameni într-un viitor distopic. Încă de pe atunci, ba chiar mai dinainte, tehnologia a fost văzută drept ceva negativ care va duce inevitabil la regresul societăţii. Inteligenţa artificială este percepută în aceeași termeni, ceea ce nu este tocmai corect sau conform realităţii. Spre deosebire de invenţia Kalașnikovului sau a bombei nucleare, progresul tehnologic vine cu beneficii incontestabile, în multiple arii ale vieţii, dar în special în domeniul medical, unde este, poate, cea mai mare nevoie de el.

Felul în care acest progres tehnologic ne afectează viaţa ţine mai mult de politicile care îl vor regula, implementa și utiliza și de scopurile persoanelor care alcătuiesc acele politici decât de invenţie în sine. Progresul tehnologic are puterea să reinventeze cu totul ceea ce înseamnă viaţa de astăzi, de la cum se face agricultură, la cum se organizează transportul public și privat, la cum se fac operaţii chirurgicale, cum se ridică clădiri și până la cum ne vom petrece timpul liber. De-a lungul istoriei, răspunsul tipic al societăţii la progresul tehnologic a urmat ciclul surpriză-frică-acceptare, iar odată cu fiecare progres major acest ciclu se repetă negreșit. Progresul tehnologic nu este ceva ce poate fi oprit sau dat înapoi, la fel cum nu ne putem întoarce astăzi la lămpile cu gaz. Majoritatea antreprenorilor din domeniul IT spun că, dacă în loc de a fi mereu surprinși și temători, am fi constant preocupaţi să înţelegem acest proces și să facem parte din el, pe cât posibil, atunci am putea avea un cuvânt valabil de spus și în formarea politicilor care vor regulariza anumite tehnologii. Cât timp stăm prinși în același ciclu, nu doar că inevitabil vom rămâne în urmă și vom avea de suferit la nivel personal, dar vom fi și victime ale manipulării.