Video NASA: Cum s-a încălzit planeta din 1880

58

Institutul Goddard al NASA, care monitorizează temperaturile pe glob a creat un videoclip de 26 de secunde, în care arată cum s-a schimbat clima şi cum a crescut temperatura globală, din 1880 până astăzi.

Filmuleţul demonstrează că pe măsură ce gazele cu efect de seră eliberate din producţia de energie, industrie şi din emisiile autovehiculelor au crescut, temperaturile au crescut şi ele.

„Ştim că planeta absoarbe mai multă energie decât emite. Chiar şi cu efectul de răcire al unei puternice influenţe La Niña şi cu activitatea solară scăzută din ultimii ani, 2011 a fost unul dintre cei mai calzi zece ani din istorie", a declarat James Hansen, directorul Institutului Goddard, conform Daily Mail.

Diferenţa dintre 2011 şi cel mai cald an înregistrat vreodată, 2010, a fost de doar 0,12 grade Celsius. Temperatura medie pe glob este cu 0,51 de grade mai mare decât media de la mijlocul secolului XX.

În aplicaţia prezentată de NASA, zonele roşii indică temperaturi mai înalte decât media, iar cele albastre – mai mici decât media (stabilită între anii 1951-1980).