5 obiceiuri rele în ceea ce priveşte tehnologia

157

Fie că avem aceeaşi parolă pentru toate conturile, fie că scriem sms-uri în timp ce luăm masa împreună cu familia, fie că suntem prea dependenţi de Facebook, toţi facem greşeli când este vorba de tehnologie.

Dacă cineva ar face un sondaj pentru a afla câte persoane au obiceiuri rele în ceea ce priveşte tehnologia, s-ar constata că majoritatea le au. Iată o listă cu cele mai frecvente obiceiuri rele, întocmită de foxnews.com.

1. Uităm să curăţăm tastatura calculatorului, mouse-ul sau telefonul. Chiar dacă ne spălăm pe mâini când punem mâna pe tastatură sau telefon, grăsimea naturală a pielii sau celulele moarte se depun pe ele, creând un loc perfect pentru bacterii. Dacă în afară de aceste lucruri, înainte de a folosi aceste obiecte, mai dăm mâna cu cineva, deschidem o uşă într-un loc public sau strănutăm, numărul bacteriilor se măreşte şi mai mult. Aşa se face că un telefon poate avea de 10 ori mai multe bacterii decât o toaletă, potrivit studiilor. Soluţia este ca, din când în când să curăţăm telefonul sau computerul cu substanţe antiseptice, speciale pentru aceste obiecte.

2. Mai mulţi utilizatori pe acelaşi cont. În afară de faptul că nu este o opţiune tocmai curată, nu este potrivită nici din punctul de vedere al intimităţii şi al siguranţei. Cel mai sigur este ca fiecare să aibă contul lui, iar fiecare cont pe care îl avem să aibă o parolă diferită.

3. Lipsa pauzelor. De multe ori, cei care lucrează pe computer sunt atât de concentraţi la ceea ce fac, încât uită să mai ia câte o pauză, stând ore în şir cu ochii pironiţi pe ecranul computerului. Dacă am vedea un adolescent petrecând acelaşi număr de ore cu un video game i-am spune că acest lucru îi va strica ochii. Însă nu gândim acelaşi lucru când este vorba de noi, chiar dacă lucrăm. Totuşi, regula ar trebui să fie aceeaşi, indiferent de ceea ce facem. Soluţia este să aplicăm regula 20-20-20 (la fiecare 20 de minute, să privim timp de 20 de secunde la un obiect care se află la 20 de picioare=6 m), să ne ridicăm din oră în oră, să facem o mică plimbare şi să mişcăm încheieturile mâinilor pentru a le relaxa.

4. Lipsa actualizărilor. Probabil că nu folosim versiuni mai noi ale programelor din cauza costului lor, sau pur şi simplu din comoditate. Însă va trebui să facem acest lucru, pentru că, în caz contrar, riscăm să punem în pericol siguranţa şi buna funcţionare a programelor.

5. Folosirea reţelei publice Wi-Fi ca şi cum ar fi a noastră. Este nemaipomenit să poţi folosi Wi-Fi în aproape orice loc, însă e recomandat să fim precauţi. O reţea publică înseamnă că oricine poate avea acces, inclusiv hackerii interesaţi de datele noastre. Soluţia este ca atunci când folosim aceste reţele să nu facem nimic care ar putea pune în pericol siguranţa conturilor noastre.