5 superalimente ale lunii august

705

Înainte de venirea toamnei, luna august aduce cu sine alimente bogate în tot felul de substanţe hrănitoare, iar Huffington Post a întocmit o listă cu câteva dintre acestea.

Pepene galben. O porţie de pepene galben conţine doar 46 de calorii şi întreaga DZR de vitamina A şi C. Vitamina A este un puternic antioxidant, esenţial pentru vedere, pentru menţinerea integrităţii mucoaselor membranelor şi a sănătăţii pielii şi contribuie la protejarea de cancer pulmonar sau de cel al cavităţii bucale. Vitamina C ajută corpul să dezvolte rezistenţă împotriva agenţilor patogeni şi ajută la eliminarea radicalilor liberi. Pepenele galben conţine şi flavonoizi antioxidanţi, care luptă împotriva cancerului de colon, de prostată, de sân, pulmonar, endometrial şi pancreatic. De asemenea, este o sursă bogată de potasiu, care controlează tensiunea arterială şi protejează de bolile cardiovasculare, de accidentele vasculare şi de bolile coronariene.

Dovlecel. O porţie de dovlecel conţine doar 29 de calorii, multă fibră, vitamina A, C, K şi potasiu. Consumul regulat de dovlecei luptă împotriva cancerului, asigură protecţie cardiovasculară, are efect anti-inflamator şi ameliorează simptomele artritelor şi a afecţiunilor oculare.

Vânătă. Vânăta este o importantă sursă de vitamina B6, K şi fibră. Este săracă în calorii şi grăsimi, dar bogată în fibre solubile. Vinetele au un efect benefic în tratarea colesterolului ridicat, în prevenirea cancerului şi a bolilor neurologice şi în prevenirea îmbătrânirii. Conţine antioxidanţi, iar betacarotenul, cel care dă culoare vinetelor, contribuie la prevenirea bolilor de inimă şi ajută la păstrarea unei memorii bune.

Coacăze. Coacăzele conţin mari cantităţi de fibră şi antioxidanţi şi doar câteva calorii. Studiile arată că ele contribuie la încetinirea declinului cognitiv, protejează inima şi contribuie la scăderea presiunii arteriale, printre altele. De asemenea, conţin potasiu, vitamina E, fibră, vitamina C, fiind printre cele mai bogate fructe în vitamina C (150-200 mg la 100 de grame de fructe), K şi mangan. În afară de vitamine, conţin cantităţi mari de zaharuri. Aceste fructe au proprietăţi diuretice, depurative, pectorale, sudorifice, stomahice, antidiareice, anticolitite, astringente, hipotensive, antireumatice, antiinflamatoare, antiinfecţioase, antihemoragice, cicatrizante, vitaminizante şi energizante. Se pot folosi şi frunzele coacăzelor, care au o mare capacitate diuretică.

Dovlecel galben. Dovlecelul galben face parte din familia curcubitaceelor şi conţine fibră, vitamina C, K, potasiu şi foarte puţine calorii. De asemenea, conţine şi mangan, care are un rol important pentru buna funcţionare a tiroidei. Magneziul prezent în dovlecelul galben contribuie la sănătatea oaselor şi la menţinerea tensiunii arteriale la valorile normale.