ACTA a fost respinsă în Parlamentul European

38

Comisia de comerţ internaţional a Parlamentului European (INTA) a votat ieri respingerea controversatului Acord comercial de combatere a contrafacerii (ACTA).

Votul împotrivă nu este primul din Parlamentul European. Până în prezent, încă trei comitete europene (între care cele pentru justiţie şi pentru drepturi civile), au votat împotriva implementării ACTA în Europa. Însă acest al patrulea vot al comitetelor de specialitate este ultimul înainte de dezbaterea ACTA în sesiunea plenară de pe 4 iulie. 

Totodată, Comisia pentru comerţ internaţional este singura competentă în acest dosar, iar recomandarea sa este privită ca un avertisment adresat Comisiei Europene, care a sesizat Curtea Europeană de Justiţie pentru avizare şi a cerut amânarea votului până la pronunţarea Curţii.

Dacă votul din iulie va fi în favoarea ACTA, toate statele membre UE, la care se adaugă SUA, Australia, Canada, Japonia, Mexic, Maroc, Noua Zeelandă, Singapore, Coreea de Sud vor trebui să semneze acordul şi toate statele membre vor trebui să-l ratifice înainte ca acesta să poată intra în vigoare.

Scopul declarat al tratatului este de a proteja drepturile de autor în mai multe domenii, inclusiv în privinţa programelor informatice, dar şi în inginerie şi agricultură. Însă decizia Uniunii Europene de a suspenda ratificarea ACTA a venit după ce activiştii pentru drepturile omului au protestat în mai multe ţări europene, pe parcursul ultimelor luni. Opozanţii acordului susţin că ratificarea ACTA în forma actuală va îngrădi drepturile utilizatorilor şi va face mai mult rău decât bine, din cauza formulărilor vagi ale copyright şi proprietatea intelectuală.