Analiştii anunţă iminenţa erei post-PC

64

Nu peste noapte, dar în curând, PC-ul va fi de domeniul trecutului. Decizia Hewlett-Packard (HP) de a se retrage din sectorul PC este apreciată de analişti drept cel mai clar indiciu al sfârşitului.

Liderul mondial în producţia de computere personale HP a anunţat săptămâna trecută că analizează opţiunea separării diviziei de PC-uri.

Potrivit lui Carmi Levy, analist în domeniul tehnologiei, citat de AFP, "avem tendinţa de a vorbi mult despre era post-PC, dar este evident că odată cu anunţul HP suntem mai aproape ca oricând de această realitate."

Levy este convins că s-a ajuns într-un punct fără întoarcere, odată ce un reprezentant al epocii de aur a informaticii părăseşte sectorul pe baza căruia s-a dezvoltat, notează Mediafax.

Asimilarea masivă a telefoanelor multifuncţionale şi a tabletelor pe piaţa de electronice a dus la o erodare treptată a profitului generat de comercializarea PC-urilor. Fenomenul a afectat semnificativ compania HP care, potrivit analistului Forrester Research Sarah Rotman Epps, nu a reuşit să se orienteze spre alte produse, mai profitabile.

Cu toate acestea, spune analistul, era post-PC nu înseamnă o dispariţie a computerelor personale, ci o scădere a proporţiei lor de utilizare, în favoarea serviciilor informatice.

Discuţiile despre o posibilă eră post-PC s-au inflamat începând cu luna martie când, în cadrul evenimentului de lansare iPad 2, Steve Jobs a folosit cu insistenţă acestă sintagmă, informează CNN. Cu un an în urmă, directorul Apple provocase un val de controversă comparând evoluţia PC-urilor cu cea a camionetelor, populare în zonele rurale din SUA. El a spus că oamenii vor renunţa la PC-uri aşa cum americanii au renunţat la camionete odată ce s-au mutat la oraş şi au început să aibă alte nevoi.

Sfârşitul erei computerelor personale este susţinut şi de statisticile agenţiei de cercetări în domeniul tehnologiei Gartner, care a previzionat o scădere a vânzărilor la PC-uri pentru anul 2011.

(Foto: modmyi.com, bingkimpo.posterous.com)