Armura modernă împotriva camerelor de supraveghere

137

Artistul londonez James Bridle a creat un dispozitiv care poate fi purtat „ca o armură" ce detectează camerele de supraveghere și-l avertizează pe purtător de prezenţa acestora, informează The Atlantic. Proiectul a luat naștere în urma constatării lui Bridle că amricanii trec zilnic prin faţa unor camere de supraveghere, apărând în sute de minute de filmare.

„Umerarul împotriva supravegherii" este inspirat din armura medievală folosită pentru a proteja soldaţii de săgeţile ce veneau de sus. Acest umerar modern seamănă ca formă cu cel medieval și protejează împotriva „săgeţilor" de lumină infraroșie. Armura high-tech alertează purtătorul cu privire la prezenţa camerelor de supraveghere, generând un semnal electric de fiecare dată când senzorii detectează o lumină infraroșie de tipul celei folosite de dispozitivele de securitate.

James Bridle nu este prima persoană care construiește un astfel de proiect în semn de protest faţă de înmulţirea camerelor de supraveghere. În ultima jumătate de deceniu, o mulţime de artiști au făcut experimente de camuflaj sau de „orbire" a vizunii calculatoarelor. Această orbire constă în obstrucţionarea sau derutarea senzorilor de detectare a persoanelor. Un proiect asemănător a fost creat în octombrie anul trecut de către un artist olandez, care a creat un tricou al cărui scop era să încurce algoritmii de recunoaștere a feţei.

Dispozitivul, spune Bridle citat de The Atlantic, reprezintă atât un pas în tehnologie, cât și un proiect de artă. „Te bate pe umăr de fiecare dată când treci pe sub privirea insistentă a puterii", a spus Briddle despre dispozitivul său.