Săpunurile antibacteriene ar putea fi periculoase pentru sănătate

269

Substanţele chimice din săpunurile antibacteriene ar putea fi dăunătoare sănătăţii oamenilor, susţin experţii de la Administraţia pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA), care le cer producătorilor să demonstreze atât eficienţa utilizării produselor, cât și siguranţa folosirii acestora.

„Noile date sugerează că riscurile asociate cu folosirea zilnică, pe termen lung, a săpunurilor antibacteriene ar putea depăși beneficiile (utilizării produselor)”, a declarat dr. Colleen Rogers, microbiolog în cadrul FDA.

Experţii americani propun o nouă reglementare prin care producătorii trebuie să demonstreze faptul că utilizarea zilnică a acestor săpunuri antibacteriene nu prezintă riscuri pentru sănătate. De asemenea, ei trebuie să arate că produsele luptă eficient împotriva transmiterii germenilor, iar beneficiile folosirii lor le depășesc pe cele ale săpunurilor obișnuite. Măsura nu este impusă însă în cazul soluţiilor sau a șerveţelelor dezinfectante pentru mâini, ori în cazul săpunurilor antibacteriene folosite în instituţiile de îngrijire medicală și în spitale.

Unul dintre aspectele îngrijorătoare care vizează săpunurile antibacteriene este conţinutul de triclosan, substanţă care ar putea produce dereglări hormonale, dar și rezistenţă la bacterii. Studiile pe animale au arătat că substanţa cauzează dezechilibre hormonale în cazul animalelor, însă pentru a evalua efectul asupra oragnismului uman sunt necesare studii viitoare. Totodată, prezenţa compusului denumit triclocarban în aceste produse ar putea constitui un pericol pentru sănătate, susţin experţii FDA.

Organizaţia americană pentru reglementarea sănătăţii dorește concretizarea noilor reguli privind săpunurile antibacteriene în 2016, scrie BBC. Până în 2014, producătorii trebuie să testeze produsele și să trimită rezultatele obţinute.

Citește și: Greșeala pe care o fac 95% din oameni când se spală pe mâini