Avionul hipersonic X-51A WaveRider a zburat la o viteză record

34

Avionul hipersonic, experimental, fără pilot, a zburat miercuri, 1 mai, timp de șase minute cu o viteză de 5,1 ori mai mare decât cea a sunetului, respectiv cu mai bine de 6.100 km/oră.

Avionul hipersonic X-51A WaveRider, care a zburat pentru a patra și ultima oară înainte de a se prăbuși în mod controlat în Oceanul Pacific, este un proiect dezvoltat de NASA și U.S. Air Force care a costat 300 de milioane de dolari. Acest proiect a avut scopul de a dezvălui cercetătorilor și înginerilor informaţii referitoare la tehnologiile supersonice.

Primele trei zboruri au eșuat din cauza unor defecţiuni sau a faptului că nu a atins viteza dorită, însă acum se pare că a fost o misiune îndeplinită cu succes, după cum reiese din declaraţia directorului de proiect, Charlie Brink.

Pentagonul speră ca în viitor să se dezvolte arme și avioane militare hipersonice, care să permită atacuri mult mai rapide decât cele din prezent, însă până atunci mai este mult de parcurs, chiar dacă acest experiment a fost un succes istoric, notează Huffington Post.