BiblioTech: prima bibliotecă publică fără cărţi tipărite

104

O bibliotecă fără cărţi poate părea o contradicţie în termeni. Nu şi pentru Nelson Wolff, un colecţionar american de cărţi, care doreşte să inaugureze în toamna acestui an prima bibliotecă publică complet digitalizată. În loc de cărţi tipărite, aceasta va conţine doar cărţi în format electronic.

Lui Wolff i-a venit această idee după ce a citit biografia lui Steve Jobs, scrisă de Walter Isaacson. Astfel, Wolff a realizat schiţa unei biblioteci care să aibă nu rafturi cu cărţi, ci rânduri întregi de computere şi e-readere. Biblioteca nu va înlocui biblioteca tradiţională, ci o va îmbunătăţi, consideră Wolff.

„Toţi ştim că lumea este în schimbare. Eu sunt un cititor pasionat. Citesc cărţi şi am o colecţie impresionantă, din care peste 1.000 sunt prime ediţii. Dar acesta este cel mai bun, cel mai eficient mijloc prin care oamenii pot beneficia de lectură", a declarat el pentru ABC News.

Iniţial, BiblioTech va pune la dispoziţia abonaţilor cărţi electronice fie pe dispozitive de citit, precum Kindle, fie de „împrumut" pentru cei care vin cu propriul suport tehnic. Vor exista 100 de dispozitive e-reader, iar apoi vor fi adăugate alte 50 de e-readere pentru copii, 50 de PC-uri, 25 de laptopuri şi 25 de tablete. În cazul în care perioada de împrumut a expirat, cartea va fi ştearsă automat din dispozitivul utilizatorului.

BiblioTech este prima bibliotecă publică complet digitalizată, dar studenţii de la Universitatea din San Antonio beneficiază încă din 2010 de o asemenea bibliotecă cu circuit închis.