New York adoptă prima lege de control al armelor de la masacrul Sandy Hook

23

New York a devenit primul stat american care să adopte o lege de control al armelor- cea mai strictă din SUA- de la masacrul de la şcoala primară Sandy Hook, de luna trecută.

La o lună şi o zi de la masacrul care a pus capăt vieţilor a 20 de copii şi şase educatori, guvernatorul Andrew Cuomo a semnat documentul denumit „New York Safe Act". Legea include o definiţie mai largă a ce înseamnă armă de atac, mai multe tipuri de arme fiind interzise, şi obligă la verificarea cazierului cumpărătorului, chiar şi în tranzacţiile private. Noua lege impune penalităţi mai mari pentru folosirea ilegală a armelor şi presupune dezvoltarea programelor care să reducă rata violenţelor în cartierele periculoase.

În discursul său, guvernatorul a recunoscut că a fost nevoie de mult prea multe tragedii şi vieţi pierdute pentru a se ajunge la această decizie, dar măcar acum, cei din New York pot spune că au făcut ceva în privinţa asta, că au învăţat ceva şi că sunt determinaţi să trăiască într-un mediu mai sigur, scrie ABC.

Legea mai are şi rolul de a ţine armele departe de cei bolnavi mintal. Ea oferă judecătorilor puterea de a le cere celor care sunt o ameninţare pentru cei din jur sau pentru ei înşişi să caute ajutor profesional, iar dacă se determină de către un specialist că cel care deţine o armă este într-o asemenea situaţie, forţele de poliţie trebuie să intervină pentru a confisca toate armele.