Faceţi cunoştinţă cu Rex, primul om bionic (video)

174

O echipă de specialişti în robotică din Marea Britanie a pus împreună elemente care sunt deja folosite de medicină în transplanturi, precum inima artificială, pancreasul, traheea, membrele artificiale sau retina, pentru a crea un om bionic cu organe interne, denumit Rex („robotic exoskeleton").

Cercetătorii l-au construit cu ajutorul celor mai noi tehnologii în materie de proteze artificiale adunate din întreaga lume, care sunt deja folosite în medicină. În momentul de faţă, oamenii de ştiinţă au reuşit să reproducă aproximativ două treimi din corpul uman, preţul componentelor lui Rex ajungând la 1 milion de dolari.

Astfel, Rex are organe interne, sânge sintetic, membre funcţionale, faţă şi ochi. Sângele artificial este pompat către organe de o inimă electronică, iar aerul îi ajunge în plămâni printr-o trahee artificială, folosită pentru prima dată în Suedia, în 2011. Omul bionic mai are şi pancreas, rinichi şi vezică, însă nu are un stomac.

„Suntem surprinşi de numărul părţilor corpului uman care pot fi înlocuite. Sunt încă organe vitale care lipsesc, precum stomacul, însă 60-70 % din corpul uman a fost reprodus", a declarat Rich Walker, directorul echipei de roboticieni care l-a creat pe Rex, pentru Daily Mail.

Rex a fost dezvăluit ieri publicului larg şi este expus la Muzeul de Ştiinţă din Londra, unde poate fi admirat de vizitatori până pe 11 martie.