Giganţii IT dezvăluie o parte din cererile NSA

20

În urma unei înţelegeri încheiate recent cu Departamentul de Justiţie american, cinci companii importante din industria tehnologică au primit permisiunea de a dezvălui informaţii legate de cererile Agenţiei Naţionale de Sercuritate (NSA) din SUA, scrie Fox News.

Înainte de modificarea Actului de Supraveghere a Informaţiilor Externe (FISA), companiile nu aveau dreptul de a „discuta cererile" de informaţii iniţiate de agenţia de supraveghere, precizează sursa.

Potrivit noilor reglementări, Google, Facebook, Microsoft, LinkedIn și Yahoo au dreptul de a publica date privind numărul cererilor de informaţii iniţiate de guvern, legate de clienţii companiilor, notează Tech Crunch. La acestea se adaugă detalii legate de numărul utilizatorilor afectaţi și proporţia în care cererile au primit răspuns.

Companiile trebuie să respecte însă anumite prevederi în scopul publicării informaţiilor, conform termenilor stabiliţi prin acord. De exemplu, datele privind cererile de supraveghere iniţiate de guvern pot fi publicate abia după o jumătate de an de la încheierea perioadei în care a fost efectuat raportul.

În urma noilor reglementări, toate cele cinci companii au publicat rapoarte cu privire la cererile de informaţii venite din partea guvernului american. Datele Google arată că, în general, compania a primit până la 999 de astfel de cereri la fiecare șase luni. Cifrele arată că în perioada iulie-decembrie 2013 au fost iniţiate cele mai multe cereri de informaţii ale clienţilor — între 12.000 și 13.000 de useri.

LinkedIn a anunţat că în perioada ianuarie-iunie 2013 a primit până la 249 de cereri la nivel naţional. Facebook precizează că, în aceeași perioadă, a primit între 0 și 999 de cereri legate de conţinututul utilizatorilor reţelei, pentru un număr între 5.000 și 5.999 de useri. Yahoo a primit cam același număr de cereri de conţinut din partea guvernului, legate de 30.000-30.999 de conturi în aceeași perioadă. Nu în ultimul rând, Microsoft a primit cereri de informaţii legate de conţinutul a 15.000-15.999 de clienţi și un număr de cereri cuprins între 0-999, iniţiate în perioada ianuarie-iunie 2013.

„Ai dreptul să știi cum îţi afectează legile securitatea informaţiilor tale online. Vom lupta în continuare pentru abilitatea ta de a-ţi exercita acest drept, prin presiuni în scopul obţinerii unei transparenţe mai mari în lume", scrie directorul juridic de aplicare a legii și siguranţei informaţiilor de la Google, Richard Salgado.

„Noile informaţii pe care le-am publicat azi marchează un pas important înainte. Așa cum am mai precizat anterior, credem că, în timp ce guvernele au o responsabilitate importantă de a asigura siguranţa oamenilor, este posibil să facă acest lucru, în același timp, într-un mod transparent", precizează oficialii Facebook. Noile reglementări legate de transparenţa procesului de supraveghere sunt susţinute de toate companiile care au acceptat înţelegerea cu Departamentul de Justiţie. Salgado precizează însă că „noi credem că este nevoie în continuare de mai multă transparenţă, pentru ca toată lumea să înţeleagă mai bine cum funcţionează legile de supraveghere și să decidă dacă servesc sau nu interesului public".

Foto: stockvault.net