Cum se transformă corpul femeii după naștere

1729

În timpul celor nouă luni de sarcină, corpul femeii suferă multiple transformări, iar o parte dintre semnele produse în urma nașterii pot persista întreaga viaţă. Unele mame aleg să le ascundă. Altele îmbrăţișează imprefecţiunile care stau mărturie miracolului aducerii pe lume a unei vieţi omenești.

Artista Ashlee Wells Jackson este una dintre mamele care nu se rușinează de semnele lăsate de nașterea a trei copii. Din acest motiv, ea a pus bazele unui demers curajos, intitulat 4th Trimester Bodies Project (Corpul în al patrulea trimestru). „Acest proiect este dedicat îmbrăţișării frumuseţii inerente modificărilor aduse corpurilor noastre de maternitate, naștere și alăptare.”

Ashlee mărturisește că ideea de a iniţia acest demers i-a venit în urma unei sarcini dificile. Nașterea a produs schimbări majore corpului ei, schimbări pe care simţea că nu le poate accepta. Gândurile sale au mers mai departe, către toate femeile din lume care se confruntă cu aceeași problemă: imposibilitatea de a accepta semnele și cicatricile pe care le lasă pe corp aducerea pe lume a unui copil. „Trăim într-o societate obsedată de perfecţiune. Ţelul acestui proiect este de a schimba această direcţie de concentrare către frumuseţea a ceea ce suntem cu adevărat.”

Astfel, artista a început să fotografieze femei care au devenit mame, alături de copiii lor. Imaginile surprind, într-o manieră lipsită de vulgaritate, modificările corpului după naștere și materinitate a tuturor celor care acceptă provocarea de a îmbrăţișa cicatricile lăsate de noua viaţă pe care au adus-o pe lume. Galeria foto publicată pe site-ul dedicat proiectului scoate în evidenţă fericirea mamelor care, indiferent de imperfecţiunile lăsate de naștere, își păstrează pe chip zâmbetul autentic care le „trădează” fericirea.

Jade Beall este o altă artistă care a iniţiat un demers de promovare a frumuseţii femeii după naștere. Ea a pus bazele proiectului A Beautiful Body (Un corp frumos), iar albumul publicat în cadrul demersului cuprinde pozele a peste 70 de mame, scrie BBC.

„Vreau ca oamenii să nu reacţioneze spunând: «Ești scârboasă», ci, în schimb, să afirme: «Aceea este o femeie incredibil de umană sau este o femeie cu cicatrici și riduri care ascund povești»”, mărturisește artista. La fel ca Ashelee, Jade a reușit să scoată în evidenţă latura mai puţin popularizată și adesea deformată a consecinţelor nașterii. Într-o lume care abundă de povești legate de vedete și celebrităţi care și-au recăpătat forma armonioasă a corpului după naștere, este necesar să știm că unele modificări produse de aducerea pe lume a unei vieţi ar putea persista o viaţă întreagă. O parte dintre fotografiile realizate de Jade pot fi vizualizate aici.

Foto: captură ecran YouTube