Google anunţă o creștere alarmantă a cenzurii politice

51

Numărul ocaziilor în care guvernele au încercat să cenzureze conţinutul politic al unor website-uri a crescut alarmant în ultimele șase luni, avertizează un raport al companiei Google.

Suprinzător, cele mai multe cereri provin din ţări democratice care, în mod normal, nu ar fi asociate cu cenzura, susţine raportul bi-anual privind transparenţa.

Oficialii spanioli au cerut Google să înlăture 270 de link-uri la articole de blog și ziar care aveau un conţinut critic la adresa unor personalităţi publice. Compania nu a cedat. Autorităţile poloneze au cerut îndepărtarea unui articol critic la adresa Agenţiei poloneze pentru Dezvoltare și a alte opt rezultate care făceau trimitere la articol. Din nou, compania nu a cedat la cererea autorităţilor.

Google a primit o cerere și din partea oficialilor canadieni de a șterge un clip video în care un cetăţean canadian a urinat pe pașaport, l-a aruncat într-o toaletă și a tras apa. Și de data aceasta, compania a refuzat să răspundă pozitiv cererii.

Când însă autorităţile din Thailanda au indicat companiei 149 de videoclipuri jignitoare la adresa monarhiei, 70% dintre ele au fost eliminate. La fel s-a întâmplat și cu 42% din cele 187 de clipuri a căror eliminare a fost solicitată de poliţia din Marea Britanie.

Circa 65% din cererile de eliminare a conţinutului pe care le-a primit Google, au venit prin ordin judecătoresc. Numai luna trecută, compania a primit peste un milion de cereri de retragere a conţinutului din cauza încălcării drepturilor de autor. Anul trecut, numărul total al cererilor a ajuns la 3,3 milioane, scrie The Guardian. Reprezentanţii Google se așteaptă ca anul acesta numărul să crească de patru ori. Compania a respectat 97% din aceste cereri.