La 17 ani a inventat telefonul-electrocardiograf

29

Catherine Wong este o elevă obişnuită care studiază la un liceu din Statele Unite. Mai puţin obişnuit este faptul că, doar la 17 ani, a inventat un dispozitiv care ar putea revoluţiona sistemul de îngrijire al cardiacilor în ţările în curs de dezvoltate, notează NPR.

Wong a inventat un telefon mobil care funcţionează şi ca un electrocardiograf portabil, care măsoară activitatea inimii în timp real şi poate transmite informaţia unui medic, oriunde în lume.

Wong nu a venit doar cu ideea, dar a construit şi prototipul. Folosind semnale wireless Bluetooth, telefonul măsoară ritmul inimii şi îl ilustrează pe ecranul telefonului, iar cu ajutorul unei aplicaţii Java pe care Wong a scris-o singură, rezultatele pot fi transmise în timp real unui medic pentru evaluare.

Wong este hotărâtă să creeze astfel de aparate medicale ieftine pentru oamenii din ţările în curs de dezvoltate. NPR notează că sunt aproape 2 miliarde de oameni în toată lumea care nu au niciun fel de acces la servicii medicale, ceea ce arată că invenţia lui Wong ar putea îndrepta atenţia medicilor spre oameni care altfel, nu ar fi primit-o niciodată.