O fundaţie din SUA plănuiește să trimită un cuplu vârstnic pe Marte

29

O echipă condusă de milionarul și totodată primul „turist spaţial", Dennis Tito, plănuiește să trimită un cuplu până pe Marte și înapoi, fără aterizare, în cadrul unei misiuni cu finanţare privată, scrie BBC.

Inspiration Mars Foundation vrea să înceapă misiunea în ianuarie 2018, când planetele Pământ și Marte se vor alinia, făcând ca durata călătoriei să fie de doar 501 zile, în comparaţie cu doi sau chiar trei ani cât ar dura în alte circumstanţe.

Echipa dorește să aleagă un cuplu vârstnic din cauză că expunerea la radiaţii pentru o perioadă atât de îndelungată în afara magnetosferei protectoare a Pământului afectează sănătatea și poate conduce chiar la infertilitate.

Între cei implicaţi în proiect este și Jane Poynter, care a petrecut doi ani (1991-1993), împreună cu alţi șapte oameni, într-un ecosistem închis din SUA, în cadrul experimentului Biosfera 2. Făcând referire la propria experienţă, ea a declarat că echipa caută un cuplu vârstnic și din cauză că e nevoie de o relaţie pozitivă puternică între cei care stau împreună într-un mediu închis pentru aproape doi ani pentru a face faţă provocărilor.

Efortul echipei de la Inspiration Mars Foundation reprezintă cea mai recentă tendinţă spre dezvoltare din sectorul companiilor private, care devin tot mai interesate de explorarea spaţiului.