Cinci boli mintale împărtăşesc similitudini genetice

560

Cel mai mare studiu al bolilor mintale, la zi, arată că cinci boli mintale considerate foarte diferite, împărtăşesc de fapt câteva similitudini genetice. Afecţiunile în cauză sunt: autism, ADHD, tulburare bipolară, depresie severă şi schizofrenie.

Studiul a fost realizat de către Psychiatric Genomics Consortium, o colaborare între cercetători din 19 ţări, care au analizat genomul a 61.000 de persoane, dintre care unii aveau una din cele cinci boli, iar alţii erau sănătoşi. Cercetătorii au găsit patru regiuni ale codului genetic unde variaţii ale genelor erau legate de toate cele cinci afecţiuni.

De un interes particular pentru cercetători au fost schimbările a două gene specifice care regulează fluxul calciului în celulele neuronale, factor cheie pentru cum trimit neuronii semnale între ei. Această schimbare survenită într-o funcţie de bază a creierului creează o vulnerabilitate pentru dezvoltarea acestor afecţiuni, depinzând şi de alte lucruri care pot să meargă prost.

Oamenii de ştiinţă spun că rezultatele au sens, deoarece anumite simptome se suprapun. Unii dintre cei care suferă de schizofrenie experimentează aceeaşi retragere din societate caracteristică autismului, scrie The Lancet.