PE ia măsuri ca să protejeze datele personale ale europenilor

8

Legiuitorii din Parlamentul European sunt decişi să protejeze datele personale ale europenilor, obligând companiile care au acces la asemenea date (precum Yahoo şi Google) să ceară acordul unui organism european înainte de a le putea transfera şi folosi în afara uniunii.

Germanul Jan Philipp Albrecht, iniţiatorul proiectului de lege, a declarat că scopul acestui proiect este crearea unei autorităţi din blocul European, care să analizeze dacă şi ce date solicitate de companiile ce au acces la date personale (telefoane, e-mailuri, căutări pe internet sau informaţii din conturile de social media) pot fi transferate în afara comunităţii europene. Nici Yahoo, nici Google nu au dat o replică faţă de această iniţiativă.

Măsura este un răspuns la Prism, programul secret de spionaj desfăşurat de Agenţia pentru Securitate Naţională din SUA şi dezvăluit în luna iunie. Europenii au fost scandalizaţi de faptul că unele dintre cele mai mari companii americane au dezvăluit autorităţilor informaţii pe care le deţineau.

Sursa: New York Times